Cel mai bun preţ al sezonului: Toepfer vinde grâu românesc în Egipt pentru 280 $/tonă. Agricultorii îl dau la poarta fermelor cu 209 $/tonă

Autor: Gabriel Razi 11.11.2013
Traderul Alfred Toepfer, cu afa­ceri locale de 424 mil. euro, a câştigat o licitaţie pentru a livra 60.000 de tone de grâu românesc în Egipt pentru 280,73 $/tonă la care se adaugă navlul de 19,5 dolari/tonă. Co­taţ­ia obţinută de Toepfer este şi cea mai mare dintre toate cele şase licitaţii câş­ti­ga­te de trader în Egipt de la începutul sezo­nului.
 
WikiZF: Profilul companiei Alfred Toepfer
 
„Achiziţia de grâu din data de 6 noiembrie are următoarea structură: 60.000 de tone de grâu românesc de la Toepfer“, se arată în anunţul public făcut de achizitorul de stat din Cairo, ce menţionează că livrarea urmează a fi făcută în perioada 1-10 decembrie.
 
Prin această licitaţie Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mon­dial, a revenit pe piaţa interna­ţională de achi­ziţii după mai bine de o lună. Auto­ri­tăţile egiptene au mai încercat piaţa în prima jumătate a lunii octombrie însă au decis să anuleze comenzile pe fondul pre­ţurilor ridicate.
 
Şi acum egiptenii s-au arătat pru­denţi comandând numai un Pa­na­max având în vedere că în mod normal GASC - achizitorul de stat egiptean - pre­feră să distribuie riscul alegând mai multe origini pentru grâu, iar comenzile se­lec­tate în cadrul unei singure licitaţii cu­prind mai multe vase de tip Panamax de 60.000 de tone.