Cristian Popa, BNR: Viitorul pentru bănci este creditarea companiilor

Autor: Razvan Voican 11.11.2013
Băncile trebuie să se orienteze mai mult către clientela corporate pentru că în următorii doi, poate chiar trei ani populaţia nu va putea fi considerată piaţa principală pentru creditare având în vedere gradul ridicat de îndatorare al gospodăriilor, este de părere Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale responsabil cu politica monetară.
 
„Viitorul pentru bănci este creditarea companiilor“, spune el.
 
Numeroase bănci împărtăşesc această perspectivă, însă foarte puţine reuşesc să acopere rambursările de credite prin producţia de noi împrumuturi. Din nou este invocată lipsa cererii, dar înrăutăţirea percepţiei de risc inclusiv din cauza fenomenului insolvenţelor.
 
La nouă luni creditul corporate în lei a atins o creştere anuală de peste 2%, însă în acelaşi timp finanţările pentru companii înregistrează o scădere de aproape 9%, astfel că bancherii vorbesc mai degrabă despre conversia unor împrumuturi din euro în lei, decât despre existenţa unei cereri semnificative de credite noi. 
 
Companiile sunt primii beneficiari ai scăderii dobânzilor interbancare ROBOR, acestea reflectându-se rapid în cos­turile creditelor, în special ale celor pentru capital de lucru care sunt pe termen scurt.