BNR dă undă verde bancherilor să-şi facă SPV-uri unde să „parcheze“ creditele neperformante

Autor: Ciprian Botea 12.11.2013
Băncile îşi vor putea înfiinţa vehicule speciale locale pe care să transfere portofolii de creanţe neperformante pentru a reduce presiunea pe propriile bilanţuri, conform unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de BNR.
 
Noile reglementări sta­bilesc modul în care creanţele cumpărate de la bănci sunt contabilizate în bilanţurile vehiculelor speciale (SPV sau special purpose vehicule) şi implicit lămuresc trata­mentul fiscal aplicat acestor tranzacţii. Astfel de vehicule pot fi înfiinţate şi în prezent de bănci, dar creanţele trans­ferate sunt impo­zi­tate la valoarea nominală şi nu la preţul de achiziţie.
 
„Există nişte speranţe că legea va fi modificată de aşa manieră încât să putem face şi noi opera­ţiuni de vânzare de cre­anţe către subsidiare spe­cializate aşa cum fac băn­cile străine. Asociaţia Ro­mână a Băncilor (ARB) a avut discuţii în acest sens şi cu delegaţia Fondului Mo­ne­tar Internaţional. Mo­difi­carea legii va ajuta sistemul bancar în ansamblu“, a declarat Radu Gheţea, preşedintele băncii de stat CEC Bank şi al ARB.
 
CEC Bank ar putea fi unul dintre principalii beneficiari ai noilor regle­mentări în condiţiile în care, spre deo­sebire de subsidiarele de bănci străine, instituţia de credit deţinută de stat nu a avut niciun debuşeu prin care să elibereze presiunea creditelor neperfor­mante. CEC are o rată a creditelor neper­formante peste media sistemului bancar, care a ajuns la 21,6% la sfârşitul lunii septembrie.