Şeful ANIS: Industria de soft este la o cotitură, trebuie să treacă de la outsourcing la produse proprii

Autor: Adrian Seceleanu 13.11.2013
Companiile de software cu acti­vitate în România anga­jează în prezent circa 60.000 de oa­meni, dintre care apro­xi­mativ 80% au pregătire tehnică, iar businessul dominant - pentru care au fost recrutaţi circa 90% dintre programatori şi ingineri este cel de outsourcing, sau în care cel puţin o parte din activitate este dedicată dezvoltării de soft la comandă pentru clienţi internaţionali, arată un studiu realizat de compania de analiză IDC la solicitarea Asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii (ANIS).
 
43% dintre companiile de software din România dezvoltă exclusiv aplicaţii la co­mandă pentru clienţi inter­naţionali, un alt pro­cent de 46% dezvoltă şi soft la co­mandă, dar au şi produse proprii şi numai 11% dintre ele dezvoltă doar soft comer­cial, potrivit datelor din ra­portul IDC - ANIS.
 
„Putem împărţi com­pa­niile de software din Ro­mâ­nia în patru mari categorii“, spune Andrei Pitiş, pre­şe­dintele ANIS, adăugând că asociaţia a cerut IDC această „investigaţie“ pentru a avea un punct de pornire în ela­borarea unei strategii care să ducă în următorii ani la o dezvoltare şi mai puternică a industriei.
 
Care sunt deci cele patru mari categorii de soft din România, aşa cum rezultă din studiul IDC-ANIS?. „Prima categorie ar fi cea a companiilor străine care vând soluţii software în România, care au în general angajaţi în vânzări, marketing şi mai puţin ingineri. Sunt companii precum Microsoft, SAP sau Oracle. Este adevărat că aceste companii au în România şi centre de dezvoltare sau outsourcing, dar este vorba practic de o altă activitate, derulată prin alte firme. O a doua categorie este cea a unor companii precum Ixia, Intel sau Adobe - companii care fac software în România, care au centre de dezvoltare, care fac chiar cercetare dezvoltare pe plan local. Sunt companiile care au în România activităţi complicate, care au oameni plătiţi foarte bine - sunt firmele care determină oameni foarte bine pregătiţi să nu plece în străinătate. Aceste companii angajează ingineri de software, care lucrează la produse foarte interesante. Cele mai multe companii sunt însă în cea de-a treia categorie, a firmelor de outsourcing de software. Sunt firme uriaşe care dezvoltă soft în România şi despre care se ştie foarte puţin. Aici intră şi companii cu un model hibrid, care au şi produse proprii, pe lângă activitatea de livrare de soft la comandă. Aceste companii angajează 90% din ingineri şi programatori şi aici există şi presiunea cea mai mare pe numărul de oameni şi pe salarii pentru că aceste companii au nevoie să angajeze mai mulţi oameni pentru a-şi mări businessul. Presiunea pe piaţă vine de la această categorie de companii“, a explicat Pitiş.