Ştiri pe scurt din business internaţional

Autori: Bogdan Cojocaru , Anca Dumitrescu 12.11.2013

Bursele de acţiuni din întreaga lume sunt acum cu 40% deasupra minimelor atinse în septembrie 2011 şi vor mai avansa cu 13% până la sfârşitul anului viitor, potrivit băncii americane Citigroup. „Acţiunile nu mai sunt aşa ieftine cum erau în 2011, dar aceasta nu înseamnă că sunt scumpe. Nu putem fi aşa de optimişti cum am fost acum un an, dar este prea devreme să devenim pesimişti în legătură cu bursele globale de acţiuni”, se arată într-o analiză a băncii.

Moneda euro poate supravieţui doar dacă zona euro devine o uniune politică, apreciază Alan Greenspan, fost preşedinte al Rezervei Federale americane. „Euro poate fi salvat doar de o uniune politică. Nu cred că un spaţiu economic şi monetar comun poate fi funcţional pe termen lung dacă este format din 17 state cu 17 sisteme sociale diferite”, a afirmat Greenspan pentru publicaţia germană „Welt am Sonntag“. Bancherul în vârstă de 87 de ani, care a condus Fed din 1987 până în 2006, crede că diferenţele economice dintre statele membre sunt atât de mari încât uniunea politică este singurul mod în care zona euro poate rămâne închegată. „Sistemul nu lucrează foarte bine. Nu există echilibru”, a spus Greenspan.

Lichidatorii a două fonduri de hedge ale băncii americane Bear Stearns au atacat în justiţie cele trei mari agenţii de rating Moody’s, Standard & Poor’s şi Fitch pe care le acuză că au acordat fraudulos calificative bune anumitor instrumente financiare în perioada premergătoare crizei financiare, scrie agenţia Thomson Reuters. Procesul are ca scop recuperarea, de la agenţiile de rating, de despăgubiri legate de pierderi de peste un miliard de dolari provocate fondurilor de hedge. Plângerea, înaintată unei instanţe din Manhattan, citează mesaje şi emailuri ale angajaţilor firmelor cu ajutorul cărora vrea să demonstreze că agenţiile nu au fost obiective şi şi-au ştirbit independenţa. „Chiar dacă ar fi fost împachetată de vaci şi tot i-am fi acordat calificativ”, este un mesaj trimis unui coleg de un angajat al S&P.

Statele Unite vor devansa Rusia şi vor deveni cel mai mare producător de petrol din lume până în 2015, urmând ca în următoarele două decenii să se apropie de independenţa energetică datorită exploatării zăcămintelor de şist, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, scrie Bloomberg. Preţul petrolului va urca la 128 de dolari pe baril până în 2035, în timp ce consumul mondial se va majora cu 16%, potrivit raportului anual World Energy Outlook al AIE. Agenţia consideră că rolul OPEC va creşte pe la jumătatea deceniului următor, în condiţiile în care succesul SUA în exploatarea zăcămintelor de şist va fi dificil de repetat de către alte naţiuni. „Statele Unite se îndreaptă constant către acoperirea necesarului energetic din resurse interne, până în 2035. Asta nu înseamnă însă că lumea se îndreaptă spre o nouă eră a abundenţei de petrol“, se arată în raportul AIE, organizaţie care acordă consultanţă în domeniul energiei pentru 28 de state.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013