CE va ataca Germania pentru exporturile prea puternice şi Franţa pentru taxele mari

Autor: Bogdan Cojocaru 12.11.2013

Surplusul comercial uriaş al Germaniei şi taxele „inacceptabil“ de mari din Franţa vor marca recomadările de politică economică pe care Comisia Europeană le va face mâine în condiţiile în care comisarii europeni consideră că aceste două economii, cele mai mari din zona euro, „deţin cheia revenirii la creştere şi a reducerii şomajului în Europa“, scrie EUobserver. 

„Dacă Germania poate lua măsuri pentru creşterea pieţei interne şi a investiţiilor, iar Franţa îşi reformează piaţa muncii, mediul de afaceri şi sistemul de pensii pentru a sprijini competitivitatea, împreună vor face un mare serviciu întregii zone euro – vor asigura o creştere mai puternică, ceea ce va duce la crearea de locuri de muncă şi reduce tensiunile sociale“, a scris pe website-ul personal Olli Rehn, comisarul european pentru politici economice şi monetare.

Surplusul bugetar al Germaniei de peste 6% din PIB în fiecare an începând cu 2007 are la bază exporturile puternice şi cererea internă slabă. Criticii, în special cei din ţările de la periferia zonei euro, spun că acest surplus împiedică economiile mai slabe să-şi revină.

Trezoreria Statelor Unite şi Fondul Monetar Internaţional au transmis recent atenţionări similare, spunând că Germania ar trebui să stimuleze consumul intern şi să majoreze salariile pentru a-şi ajuta vecinii mai slabi. CE va lansa, probabil, astăzi o anchetă privind „dezechilibrele“ macroeconomice din Germania.

Până în prezent guvernul german a respins aceste critici insistând că Germania este „o ancoră de stabilitate şi creştere“ în Europa. Însă, cum la Berlin se negociază formarea unei noi coaliţii de guvernare, între creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel şi social-democraţii din opoziţie, unele schimbări, inclusiv introducerea salariului minum pe economie, vor urma direcţia indicată de UE şi SUA.

Spre deosebire de Germania, Franţa este criticată pentru slăbi­ciunile economiei. La începutul anului CE a dat Parisului un răgaz suplimentar de doi ani, până în 2015, pentru a aduce deficitul bugetar la limita de 3% din PIB stabilită prin legislaţia europeană.

În schimb, Franţei i s-a cerut să insiste pe reformarea pieţei muncii şi să evite majorările de taxe. Preşedintele CE Jose Manuel Barroso a afirmat luni la Paris că taxele din Franţa „au atins limitele acceptabilităţii“.

„Franţa este de departe ţara din UE în care companiile plătesc cele mai mari taxe, iar aceasta reprezintă o problemă pentru creştere şi crearea de locuri de muncă“, a spus el, cerând Franţei să micşoreze cheltuielile publice. Declaraţiile lui Barroso vin la câteva zile după ce agenţia de rating Stan­dard&Poor’s, una dintre cele mai mari din lume, a retrogradat Franţa citând economia anemică şi apetitul mic pentru reforme.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013