A meritat sau nu să subscrii în oferta de la Romgaz? Depinde cât de generos a fost brokerul cu care lucrezi

Autor: Andrei Chirileasa 14.11.2013

Teoretic, la Romgaz investitorii mici care au subscris în oferta iniţială au putut câştiga 21% în prima zi, adică dobânda bancară pe patru ani. Practic, gradul ridicat de suprasubscriere de pe tranşa investitorilor de retail şi faptul că la final un investitor a primit doar 7,5% din acţiunile subscrise au făcut ca randamentul real, în cazul vânzării acţiunilor în prima zi, să fie de 1,5%, nici pe departe la fel de spectaculos. Sunt însă şi excepţii.

Acţiunile Romgaz au crescut cu 15% în prima zi de tranzacţionare la bur­să, iar investitorii de retail care au subscris în primele cinci zile ale ofertei şi au beneficiat de discount de 5%, luând acţiunile la preţul de 28,5 lei, au înregistrat un câştig de 21% în termen de două săptămâni.

Niciuna dintre acţiunile importante de pe bursă nu a reuşit să aducă un câş­tig mai mare în aceeaşi perioadă. De exemplu, acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 10,8%, BRD a câştigat 2%, iar Fondul Proprietatea (FP) a în­re­gistrat un avans nesemnificativ de 0,25% în perioada analizată, respectiv de la 26 octombrie (ultima zi când investitorii puteau subscrie la Romgaz pentru a beneficia de discountul de 5%) până la data de 12 noiembrie, când ac­ţiunile Romgaz au intrat la tranzacţionare.

Câştigul de 21% este însă unul pur teoretic, deoarece niciun investitor care a subscris la Romgaz nu se poate lăuda că a câştigat efectiv atâta. Asta deoarece 21% este câştigul raportat la cât a plătit investitorul pentru acţiunile primite în oferta Romgaz şi nu la suma efectivă investită de acesta.