Curcanul 3D al lui Horia Brenciu/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 14.11.2013

Horia Brenciu este Woody Harrelson de România, în „Păsări Libere 3D“

Pentru că numai Horia Brenciu (foto 1) l-ar fi putut dubla în limba română pe actorul Woody Harrelson, celebrul artist român şi-a dres vocea şi îl interpretează pe spiritualul curcan Jake, din 15 noiembrie pe marile ecrane, în animaţia „Păsări Libere 3D“ (foto 2).

Plin de entuziasm şi cu mult umor, Horia Brenciu reuşeşte să creioneze un personaj absolut încântător, curcanul Jake fiind sarea şi piperul aventurii. Artistul nu se află la prima colaborare de acest gen, contribuţia sa în cadrul proiectelor de animaţie putând fi admirată şi în animaţia  „Happy Feet 2: Mumble dansează din nou“.

De această dată, personajul interpretat de Horia Brenciu face echipă cu Reggie, curcanul căruia Pavel Bartoş i-a împrumutat vocea, misiunea lor fiind aceea de a schimba cursul istoriei pentru totdeauna şi de a scoate curcanul de pe masa tradiţional americană de Ziua Recunoştinţei. Pentru a reuşi, cei doi trebuie să călătorească în trecut, chiar în momentul în care a luat naştere ameninţătoarea tradiţie. Urmăriţi de vânători furioşi şi întămpinaţi de multe pericole, cei doi vor fi ajutaţi de-a lungul drumului de îndrăzneaţa Jenny, fiica marelui conducător al curcanilor sălbatici, interpretată de nimeni alta decât frumoasa Andreea Marin.

 

Oldboy: Prizonier în libertate

După o noapte de beţie, Joe Doucett (Josh Brolin) un director de publicitate decăzut şi un tată absent, este răpit din senin şi aruncat într-o celulă solitară care arată ca o cameră de hotel, unde este ţinut timp de 20 de ani – 20 de ani plini de chinuri, care trec fără nici cel mai mic indiciu referitor la identitatea răpitorului său, sau la motivul pentru care a fost răpit.

Eliberat în mod inexplicabil din acest coşmar, Joe revine în lume mânat de o singură obsesie: să îl descopere pe cel care a pus la cale această pedeapsă şi, în primul rând, să înţeleagă de ce. Dar, deşi el este acum liber din închisoare, este încă manipulat, încă prins fiind într-un labirint nesfârşit al conspiraţiei şi răzbunării care ameninţă să îl nimicească. În căutarea unor răspunsuri, el ajunge la o tânără asistentă socială (Elizabeth Olsen) şi în final, la un tip misterios, (Sharlto Copley) care, se pare, deţine secretul salvării sale.

Cu o regie semnată de Spike Lee şi cu o distribuţie formată din: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley şi Samuel Jackson, filmul de acţiune cu puternice accente de thriller, Oldboy: Prizonier în libertate / Oldboy (foto 3), va putea fi vizionat în cinematografele din România începând de vineri, 29 noiembrie.

 

Florin Iepan în dialog cu publicul german la ICR Berlin

ICR Berlin continuă serile cinematografice Cinema-TEK cu filmul documentar „Odessa” de Florin Iepan. De la începutul anului 2013, ICR Berlin a programat în cadrul seriei Cinema-TEK, numeroase documentare şi filme de ficţiune. Astfel, au fost proiectate două documentare regizate de Radu Gabrea, filmul „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, „Secvenţe“, în regia lui Alexandru Tatos, „Filantropica“ in regia lui Nae Caranfil, „Niki Ardelean, colonel în rezervă” de Lucian Pintilie, filmul „Faleze de nisip” în regia lui Dan Piţa, precum şi trei filme de animaţie şi lungmetrajul „S-a furat o bombă” de Ion Popescu-Gopo.

Pe data de 21 noiembrie, ICR Berlin prezintă la sediu unul dintre cele mai ambiţioase proiecte realizate de Florin Iepan, coproducţia româno-germană „Odessa”. Documentarul „Odessa”  este un film provocator şi controversat, care resuscitează un episod dramatic al istoriei naţionale: masacrarea evreilor de către trupele române în cel de-al Doilea Război Mondial. În 1941, între 22 şi 24 octombrie, şi-au pierdut viaţa aproximativ 22.000 de oameni de origine evreiască la ordinele mareşalului Ion Antonescu.

Dacă în Germania aceste episoade sumbre din istoria celui de-al doilea razboi mondial au fost prezentate sistematic în numeroase producţii artistice şi cinematografice ambiţioase, în România tema deportării evreilor a rămas un capitol difuz al istoriei naţionale, puţin popularizat la nivelul opiniei publice. Din acest motiv, proiectul „Odessa” nu implică doar realizarea unui film, ci desfăşurarea unei campanii mai ample de investigare a acestui trecut, precum şi a felului în care el este asumat astăzi în conştiinţa unor personalităţi politice importante sau a românilor în general. Florin Iepan şi-a intitulat din acest motiv proiectul „a work in progress”, institând asupra faptului că demersul său investigativ merge dincolo de realizarea efectivă a filmului.

 

Vizite ghidate în Corpul Central al Palatului Regal

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul în acest week-end la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice recent restaurate din Corpul Central (foto 4) al muzeului (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor).

Participarea se face numai pe bază de înscriere individuală prealabilă prin e-mail la programari@art.museum.ro sau prin telefon la 021.314.81.19.

 

Vizitele au loc astfel:

- sâmbătă, 16 noiembrie, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30;

- duminică, 17 noiembrie, de la orele 11.30 şi 14.00; 

 

Înscrierile se fac până la 15 noiembrie, inclusiv, între orele 10.00-16.00.

Durata: aproximativ o oră;

Tarif: 20 lei (ghidajul inclus);

Cu acest prilej poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie - Portrete Regale. Palatul Regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse.

Corpul Central al Muzeului Naţional de Artă al României se poate vizita în al treilea week-end al fiecărei luni.

 

Inaugurarea spaţiului Harap Alb la Biblioteca Naţională a României

Spatiul Harap Alb inaugurat in fata ludotecii Apolodor din Labrador de la Biblioteca Nationala a Romaniei invita toti copiii si pe copilul din fiecare adult ce-i insoteste pe cei mici sa intre in lumea lecturii si a cartii ilustrate pentru copii.  Impreuna pot sa deseneze inspirati de imaginile expuse, sa rasfoiasca carti ilustrate suedeze si romanesti, sa se joace cu jucarii de plus din cartea suedeza pentru copii in traducere romanesca Eroii din gradina de legume scrisa de Ulf Stark si ilustrata de Charlotte Ramel. Intrarea este libera.

Proiectul Harap Alb este un proiect de colaborare suedezo-roman menit sa creeze un spatiu dedicat cartii ilustrate pentru copii dupa modelul suedez Junibacken dar cu un continut romanesc. In imediata apropiere a spatiului Harap Alb veti putea viziona o prima versiune de macheta a spatiului pe care Asociaţia Harap Alb doreşte să-l construiască.

Inaugurarea spatiului Harap Alb in colaborare cu ludoteca BNR are ca scop pe termen lung sustinerea lecturii de carte ilustrata pentru copii si pe termen scurt constientizarea si activarea publicului tinta pentru acest proiect dar si atragerea de investitori publici si privati.

Asociatia Harap Alb, fondata in 2010, impreuna cu echipa proiectului Harap Alb are ca scop sprijinirea realizarii proiectului Harap Alb dupa modelul suedez si desfasoara proiecte in parteneriat cu Ambasada Suediei la Bucuresti, Asociatia Suedeza a Ilustratorilor si Designerilor de Grafica (Svenska Tecknare), Clubul Ilustratorilor, IKEA Family, Institutul Cultural Roman Stockholm, Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti, Libraria engleza Anthony Frost Biblioteca Nationala a Romaniei pentru a mentiona cativa dintre parteneri.

Activitatea Asociaţiei Harap Alb poate fi urmărită pe Facebook, la adresa: www.facebook.com/CasaHarapAlb