Consiliul Fiscal: Guvernul a subestimat impactul impozitării construcţiilor speciale

Autor: Mediafax 14.11.2013

Consiliul Fiscal apreciază drept realiste estimările de venituri suplimentare pe care a fost construit bugetul pentru 2014, mai ales că anticipează un impact mult mai mare din impozitarea construcţiilor speciale comparativ cu nivelul luat în calcul de guvern.

„Pe baza datelor disponibile din bilanţurile companiilor din România, lărgirea bazei de impozitare pentru impozitele pe proprietate prin includerea structurilor speciale şi, în consecinţă, impozitarea tuturor construcţiilor aflate în bilanţurile companiilor, pare a avea un impact mult mai mare decât cel luat în calcul de către Guvern în construirea bugetului“, se arată în opinia Consiliului Fiscal privind proiectul de buget pentru 2014.

Potrivit unor surse din piaţă, Consiliul Fiscal a calculat un impact mai mult decât triplu faţă de suma anunţată în proiectul de buget, de circa 488 milioane lei, din impozitarea construcţiilor speciale.

Pe de altă parte, Consiliul Fiscal atrage atenţia asupra dificultăţilor de interpretare a noii reguli de transformare a nivelului accizelor (definit în euro) în monedă naţională, în special în ceea ce priveşte proiecţia încasărilor din accize în anii următori.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2013