Nemţii cumpără „la foc automat“ teren arabil ieftin. Au ajuns să vândă acţiuni pe bursa de la Frankfurt pentru a se finanţa

Autor: Gabriel Razi 14.11.2013

Compania germană Agrarius, cu o cifră de afaceri estimată în acest an la 4 milioane de euro pe piaţa locală dintr-o fermă de 3.200 de hectare din judeţul Timiş, şi-a bugetat dublarea portofoliului de terenuri arabile din România în următorii trei ani, acţiune ce ar urma să ducă şi la dublarea cifrei de afaceri.

Pentru atingerea acestui obiectiv şi acoperirea capitalul de lucru necesar germanii au anunţat o emisiune de acţiuni în valoare de 4,8 milioane de euro pe Bursa de la Frankfurt, acolo unde sunt listaţi.

„Extinderea bazei de terenuri arabile este baza pentru dublarea afacerilor, ce estimăm să ajungă la 9 milioane de euro în 2016“, se arată într-un raport din luna noiembrie al companiei.

Prezenţa investitorilor germani în agricultura locală este explicabilă prin faptul că preţul terenurilor este subevaluat faţă de alte economii din vestul continentului. Spre exemplu, un hectar arabil poate fi achiziţionat în România pentru un preţ cuprins între 2.000 şi 5.000 de euro, în timp ce în Germania preţurile la hectar sunt cuprinse între 16.000 şi 25.000 de euro.

 

 

 

 

 

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.