Cât ar fi câştigat în mod real un investitor de retail care a subscris în oferta Romgaz, a luat acţiunile cu discount de 5% şi le-a vândut în prima zi de tranzacţionare

Autor: Andrei Chirileasa 16.11.2013

A meritat sau nu să subscrii în oferta de la Romgaz? Depinde cât de generos a fost brokerul cu care lucrezi.

Teoretic, la Romgaz investitorii mici care au subscris în oferta iniţială au putut câştiga 21% în prima zi, adică dobânda bancară pe patru ani. Practic, gradul ridicat de suprasubscriere de pe tranşa investitorilor de retail şi faptul că la final un investitor a primit doar 7,5% din acţiunile subscrise au făcut ca randamentul real, în cazul vânzării acţiunilor în prima zi, să fie de 1,5%, nici pe departe la fel de spectaculos. Sunt însă şi excepţii.

Acţiunile Romgaz au crescut cu 15% în prima zi de tranzacţionare la bur­să, iar investitorii de retail care au subscris în primele cinci zile ale ofertei şi au beneficiat de discount de 5%, luând acţiunile la preţul de 28,5 lei, au înregistrat un câştig de 21% în termen de două săptămâni.

De exemplu, un investitor care a subscris 100 de acţiuni a fost obligat să imobilizeze 3.200 de lei. La final, el a luat 7 acţiuni în valoare de 199,5 lei (7 înmulţit cu 28,5 lei), iar restul de 3.000 de lei (presupunând că nu a plătit alte comisioane) i s-au întors în cont după circa o săptămână (pe 4-5 noiembrie) sau chiar mai târziu. Din vânzarea celor 7 acţiuni la preţul mediu din prima zi (34,7 lei) investitorul a încasat 242,9 lei, respectiv un câştig de 43,4 lei, sau 21,8% din suma plătită. Câştigul real, însă, raportat la suma totală investită este de 1,4%.

Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro.