SIF-urile au făcut profituri de 636 milioane de lei în primele zece luni. SIF Transilvania conduce plutonul cu un câştig de 228 milioane de lei

Autor: Stefan Musgociu 17.11.2013

SIF Transilvania (SIF3) rămâne cea mai profitabilă dintre SIF-uri şi la zece luni, cu un câştig de 228 de milioane de lei (51,7 mil. euro), mai mare decât profitul obţinut anul trecut, de 212 mil. lei.

În luna octombrie, SIF Transilvania a consemnat un profit de 14,4 milioane de lei, iar activul net a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 1,056 miliarde de lei, potrivit infor­maţiilor transmise lunar Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul din primele zece luni a fost asigurat în principal de vânzarea de participaţii din portofoliu, astfel că activul net al SIF Transilvania a coborât în acest an cu 7,35%, de la nivelul de 1,14 miliarde de lei de la finele anului trecut. SIF Transil­va­nia este singura SIF al cărei activ net este în scădere faţă de nivelul din 2012, din cauza distri­buirii aproape în întregime a profi­tu­rilor către acţionari, sub formă de dividende.

SIF Oltenia (SIF5) a obţinut în luna octombrie un câştig de 27 de milioane de  lei, astfel că profitul din primele zece luni a crescut la aproape 145 de milioane de lei (32,8 mil. euro). Profitul din octombrie s-a datorat vânzării participaţiei de 28% pe care SIF Oltenia o deţinea la producătorul de medicamente Biofarm, pentru 96 mil. lei. Cumpărătorul a fost SIF Muntenia.

Spre deosebire de situaţia de la SIF Transilvania, activul net al SIF Oltenia a crescut cu 8,3% în primele zece luni, la 1,552 miliarde de lei, de la 1,432 miliarde de lei la finalul anului trecut. Activul net a avansat cu 2% în luna septembrie, de la 1,521 miliarde de lei în luna septembrie.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2) au raportat la finalul lunii octombrie profituri de 90,6 milioane de lei şi, respectiv, de 100,1 milioane de lei. În luna octombrie, SIF Muntenia a înregistrat pierderi de aproape 9 milioane de lei, în timp ce SIF Moldova a obţinut un profit de 1 milion de lei.

Activul net al SIF Muntenia a urcat cu 22% în luna octombrie, la 1,098 miliarde de lei, în timp ce activul net al SIF Moldova a crescut cu 2,48%, la 1,222 miliarde de lei. Activul SIF Muntenia este mai mare cu 3,16% peste nivelul de la sfârşitul anului trecut (1,064 miliarde de lei), iar activul net al SIF Moldova este pe plus cu 12% faţă de nivelul din 2012 (1,09 miliarde de lei).

SIF Banat-Crişana (SIF1) a obţinut în luna octombrie cel mai mare profit dintre cele cinci SIF-uri, de 35,6 milioane de lei, aproape cât tot câştigul din primele nouă luni, de 36,2 milioane de lei. În luna octombrie, societatea de investiţii financiare a ieşit din acţionariatul a trei companii listate, iar sumele din depozitele bancare au urcat cu aproape 17,8 milioane de lei, la 85,1 milioane de lei.

Câştigul din primele zece luni a crescut la 71,8 milioane de lei (16,2 mil. euro), însă a rămas cel mai mic profit înregistrat de cele cinci SIF-uri.

Profitul ar urma să crească în luna noiembrie, după ce SIF Banat-Crişana a vândut joi aproape 50% din acţiunile Transilvania Construcţii (COTR) pentru 29,1 milioane de lei, cu un profit de cel puţin 6 mil. lei.

Modul de administrare a activelor SIF Banat-Crişana a fost schimbat după alegerea unui nou consiliu de administraţie în luna aprilie şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al societăţii de investiţii financiare. Bîlteanu este la conducerea SIF Banat-Crişana din luna decembrie a anului trecut, când Ioan Cuzman s-a retras din posturile respective după 18 ani de activitate.

Societatea nu a distribuit în acest an dividende, banii respectivi rămânând la dispoziţia companiei. La finalul lunii octombrie, SIF Banat-Crişana a consemnat un activ net de 1,582 miliarde de lei, cu 1,8% peste nivelul din septembrie şi, totodată, cu 20,1% peste ultima zi a anului trecut.

Raportat la cele mai recente preţuri de la BVB, titlurile SIF Banat-Crişana sunt tranzacţionate la cel mai mare discount faţă de valoarea activului net pe acţiune, de 61,7%. În cazul titlurilor celorlalte patru SIF-uri, diferenţele faţă de activul net pe acţiune sunt de 34,4% - 48%. Cele mai mici diferenţe sunt pentru acţiunile SIF Oltenia şi SIF Transilvania, de 34,4% şi, respectiv, de 35,2%.

Valoarea cumulată a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut în luna octombrie cu 1,73%, la 6,511 miliarde de lei, de la nivelul de 6,4 miliarde de lei la finele lunii septembrie. Faţă de sfârşitul anului trecut, când activele totalizau 6,045 miliarde de lei, activele din octombrie sunt cu 7,71% mai mari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.11.2013