Managerul Fondului Proprietatea, la CNBC: România devine noul star al regiunii

Autor: Andrei Chirileasa 18.11.2013

România a avut o performanţă impresionantă în acest an şi poate repeta succesul pieţei de capital din Polonia, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea pentru televiziunea financiară americană CNBC.

CNBC, una dintre cele mai cunoscute televiziuni financiare din lume, realizează în această săptămână un tur prin ţările Europei Centrale şi de Est pentru a identifica piaţa cu cel mai mare potenţial de creştere din regiune. CNBC a început turneul cu România, după care va vizita Ungaria şi Polonia.

"După ani foarte dificili în 2009-2010, ţara a încheiat un angajament cu FMI, a îndeplinit cerinţele din acest acord, iar acum devine un potenţial nou star al regiunii. Creşterea PIB-ului în trimestrul trei a fost cea mai puternică din UE şi credem că urmează lucruri mai bune, determinate în special de reformele structurale care au loc chiar acum", a declarat Konieczny pentru CNBC.

El a mai arătat că statutul de vedetă al bursei din Polonia este ameninţat de proiectul de naţionalizare a fondurilor de pensii, în timp ce pe bursa din Ungaria nu se anunţă nimic în viitorul apropiat.

"Cred că cel mai bun lucru legat de piaţa de capital din România este că este subdezvoltată, dar are un potenţial de creştere foarte puternic, iar noi suntem foarte convinsi că ţara şi piaţa de capital au potenţialul să repete succesul bursei şi al pieţei de capital din Polonia. Această ofertă publică iniţială (IPO) a Romgaz, cu GDR-uri listate la Londra, este cu adevărat un catalizator şi ar trebui să atragă mai mulţi investitori. Deja o face, observăm acest lucru în piaţă. Apoi, există, de asemenea, o listă robustă de IPO-uri programate pentru anul viitor", a mai spus Konieczny.