Daniel Dăianu, ASF: Pe viitor nu vom mai avea rate de creştere de 6-7% pe an. Sunt nesustenabile

Autor: Andrei Cîrchelan 18.11.2013

Şi în 1998, la lansarea Ziarului Financiar, economia mondială trecea printr-o criză, cea a economiilor emergente din Asia, dar criza actuală este una mai profundă pentru că afectează lumea industrializată, a declarat Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu ocazia evenimentului “15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”.

“În 1998 nu se terminase încă criza asiatică. Crizele erau cantonate în economiile emergente. Azi ne confruntăm cu o criză care nu s-a terminat încă, este una extrem de profundă şi priveşte lumea industrializată”, a spus Dăianu.

Alte declaraţii făcute de Daniel Dăianu:

“În ceea ce priveşte scrutarea viitorului, pornim de la citirea trecutului şi prezentului. Orice asemenea exerciţiu, liniaritatea e foarte riscantă. Intervine acest risc, dar sunt constatări care pot fi bune. Este nevoie de sisteme economice mai responsabile. Criza economică arată că avem nevoie de sisteme economice mult mai responsabile, de un big business care să fie mai atent faţă de preocupările cetăţenilor”.

“Ratele de creştere din ultimele două decenii nu mai pot fi reproduse în viitorul prefigurat. Nu mai trebuie să revenim la rate de creştere de 6-7%, e nesustenabil”.

“Industria financiară, cu componentă bancară, se află în altă situaţie. Procesul de dezintermediere va dura ani de zile, ceea ce afectează afacerile mari şi mici. Toate aceste ridică întrebări la care răspunsurile nu sunt simple”.

“Va exista luciditatea pentru a lua măsurile care să protejeze zona euro. Indiferent de scenariu, Europa va fi o regiune cu creştere mică, ceea ce va afecta chiar măsurile de stimulare economică. Potenţialul s-a înjumătăţit în Europa. În România s-a înjumătăţit de la 5% la 2,5%”.

“La noi va creşte protecţionismul în pofida logicii pieţei unice. Europa trece prin cel mai dificil moment în perioada postbelică, şi nu s-a terminat”.

“Globalizarea va continua cel puţin din punct de vedere tehnologic şi vom asista la crearea de blocuri. Europa va deveni un soi de fortăreaţă în relaţia cu Statele Unite”.

"Marea întrebare la care nu sunt clare răspunsurile este în ce fel salvăm Uniunea Europeană”.

“Pentru România e o întrebare legitimă în ce cluster vom fi, pe măsură ce se extinde Uniunea Europeană, unde vom fi, alături de cine ne vom poziţiona”.

“Eu nu mai cred în revenire de 5-6%, numai dacă găsim resurse extraordinare pe care să le exploatăm local. Eu cred că potenţialul nostru în momentul de faţă e în jur de 2%, dar se poate deteriora. Putem merge spre un potenţial de aproape 4%, dar cu eforturi mari, în sensul rezolvării deficienţelor din sistem”.