Lucian Albu, Insitutul de Prognoză Economică: Trebuie să avem o creştere economică de peste 3%

Ziarul Financiar 18.11.2013

Economia românească trebuie să crească cu cel puţin 3% pe an, peste media europeană, a declarat Lucian Albu, directorul Insitutului de Prognoză Economică, prezent la evenimentul “15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”.

“Economia românească trebuie să crească peste media europeană. Trebuie să fie peste 3% dinamica PIB-ului potenţial. Principala reformă care trebuie să fie făcută în România: trebuie să dispară populaţia ocupată în agricultură, unde productivitatea medie e de 20% faţă de media naţională”, a spus Albu.

Alte declaraţii făcute de Lucian Albu:

“Am fost unul dintre colaboratorii ZF, chiar de la debutul său. Lunar aveam o pagină la mijlocul ziarului, în care câţiva specialişti ne spuneam opiniile. Aveam în fiecare lună posibilitatea de a ne spune părerile”.

“Realitatea depăşeşte cu mult ceea ce ne putem imagina. În economie suntem condamnaţi la optimism. Pesimismul deja este absurd. O primă dovadă e că lunile trecute am încercat un model de estimare a coeficientului de capital, am creat un model original, dar e bazat pe teoria clasică şi neo-clasică din economie. Am încercat să aplic pe ţările din UE. Paradoxal, acest model funcţionează doar în perioadele de creştere economică. Am găsit creştere continuă în perioada 2000-2007, cu excepţia Maltei. În aceste condiţii am estimat perfect toţi indicatorii. În perioadele de scădere economică, teoria economică colapsează”.

“Nu mă simt nici eu deloc complexat sau margnializat în niciun fel în UE”.

“Economia românească trebuie să crească peste media europeană. Trebuie să fie peste 3% dinamica PIB-ului potenţial. Principala reformă care trebuie să fie făcută în România: trebuie să dispară populaţia ocupată în agricultură, unde productivitatea medie e de 20% faţă de media naţională”.