Marii consumatori de energie: Cu banii pe care-i dăm pentru subvenţionarea regenerabilelor puteam construi fabrici în România

Autor: Roxana Petrescu 19.11.2013
Marii consumatori de energie cer excluderea parţială de la plata „subvenţiilor“ pentru energia regenerabilă şi amânarea calendarului de liberalizare la gaze naturale cel puţin până când piaţa locală îşi va câştiga independenţa de importuri. Dacă primesc aceste lucruri, companii precum Alro sau ArcelorMittal promit investiţii de 200 de milioane de euro. În caz contrar, ameninţă cu restrângerea activităţii, afectată oricum de criza economică.
 
„SituaŢia de la Galaţi s-a schimbat radical din 2009. Turcia, care era un importator net de oţel, acum este un exportator net, ceea ce pe noi de lasă cu o supracapacitate de 20%. Dacă în 2009 aveam o producţie de 4 milioane de tone, acum am ajuns la 1,6 milioane de tone. Înainte de revoluţie combinatul lucra la 7-8 milioane de tone, dar asta nu se va mai întâmpla niciodată. Noi, dacă vrem să creştem ca activitate, trebuie să ne batem cu firme din Rusia, care au însă preţuri mult mai bune la energie“, spune Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, al doilea cel mai mare consumator de energie din România care în prezent este alimentat de Nuclearelectrica, unul din cei mnai ieftini producători de energie locali.
 
WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica
 
„Am încetinit ritmul de investiţii“, a spus la rândul ei Virginia Gerea, director de achiziţii în cadrul producătorului de sticlă Saint Gobain. Compania, care deţine o fabrică la Călăraşi, exportă 60% din producţie, iar recent a pus în funcţiune o linie nouă în valoare de 6 milioane de euro, deşi acum spune că investiţiile au încetinit.