România încearcă să profite de momentul bun şi să ia locul Poloniei drept destinaţie favorită a investitorilor în regiune

Autor: Andrei Chirileasa 18.11.2013

Listarea Romgaz, cea mai mare companie de stat românească pe bursa de la Bucureşti şi pe bursa de la Londra, a atras atenţia investitorilor străini asupra companiilor româneşti. Adăugând vânzarea unui pachet de 1,62% din Petrom de către BERD şi listarea unei participaţii de 10% din producătorul de energie Nuclearelectrica, bursa de la Bucureşti a traversat cele mai active trei luni din ultimii ani.



Primul-ministru Victor Ponta şi principalii actori ai Bursei de Valori Bucureşti în­cear­că în aceste zile să profite de această atenţie pentru a pro­mova România ca principala des­tinaţie pentru investiţii din regiune. Ei au vorbit despre potenţialul României la televiziunea americană CNBC, în cadrul unei serii de emisiuni prin care aceasta încearcă să descopere cea mai atractivă piaţă din Europa Centrală şi de Est (România, Ungaria sau Po­lonia).

România este prima ţară vizitată de reporterii CNBC, care au luat mai multe inter­viuri unor actori importanţi precum Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, Greg Konieczny, managerul Fondului Pro­prie­tatea, Thomas Spurny, CEO al BCR,  cea mai mare bancă locală, precum şi unor oficiali din Guvern.

Primul-ministru Victor Ponta le-a acordat celor de la CNBC un interviu mai amplu săptămâna trecută, când a fost la Londra cu ocazia listării Romgaz, în care spune că România va continua programul de privatizări şi că nu renunţă la scopul intrării în zona euro.

„În acest moment, toate emisiunile de titluri de stat pe care le facem sunt suprasubscrise de cinci ori şi oferta Romgaz a fost suprasubscrisă de 4-5 ori. Traversăm un context foarte bun, dar sunt conştient că nu va dura la nesfârşit, deci trebuie să dovedim în viitor că rămânem angajaţi să pri­vatizăm, să facem reforme structurale, să menţinem un mediu politic şi economic stabil“, a mai spus Ponta.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

CNBC notează că România, cunos­cu­tă odată ca „un tigru al Europei de Est“, a cunoscut o renaştere economică în ultimii ani, în timp ce pieţe mai dez­vol­tate din Europa se zbat încă în rece­siune. Ziariştii arată că economia Ro­mâ­niei a crescut în trimestrul al treilea cu 1,6% (faţă de trimestrul anterior), în timp ce creşterea medie în cele 28 de ţări din Uniunea Europeană a fost de 0,2%.

Ponta a mai spus că România ar putea încheia anul cu o creştere de 2,2%, susţinută de reformele din ener­gie, din sectorul auto şi din agricultură şi de creşterea gradului de absorbţie a fon­du­rilor europene.

Ludwik Sobo­lewski, directorul ge­neral al Bursei de Valori Bucureşti, le-a declarat reporterilor CNBC că investi­torii internaţionali sunt tot mai inte­resaţi de România.

„Avem active in­teresante aici şi exem­plul Romgaz arată că interesul este real. Investitorii vor să in­vestească în active româneşti de calitate.“ El a spus însă că piaţa de capital din România este încă subdezvoltată şi că trebuie să devină mai deschisă şi prie­tenoasă cu investitorii locali şi internaţionali.

Greg Konieczny, managerul Fon­du­lui Proprietatea, cel mai mare fond de investiţii din România, cu active de 3,36 mld. euro, a spus că România a avut o performanţă impresionantă în acest an şi că poate repeta succesul pieţei de capital din Polonia.

„După anii foarte dificili 2009-2010, ţara a încheiat un angajament cu FMI, a îndeplinit cerinţele din acest acord, iar acum devine un potenţial nou star al regiunii. Creşterea PIB-ului în tri­mes­trul trei a fost cea mai puternică din UE şi credem că urmează lucruri mai bune, determinate în special de refor­me­le structurale care au loc chiar acum“, a declarat Konieczny pentru CNBC.

El a mai arătat că statutul de vedetă al bursei din Polonia este ameninţat de proiec­tul de naţionalizare a fon­durilor de pensii, în timp ce pe bursa din Un­ga­ria nu se anunţă nimic în viitorul apropiat.

„Cred că cel mai bun lucru legat de piaţa de capital din România este că este subdez­voltată, dar are un potenţial de creştere foarte puternic, iar noi suntem foarte convinşi că ţara şi piaţa de capital au potenţialul să repete succesul bursei şi al pieţei de capital din Polonia. Această ofertă publică iniţială (IPO) a Romgaz, cu GDR-uri listate la Londra, este cu adevărat un catalizator şi ar trebui să atragă mai mulţi investitori. Deja o face, observăm acest lucru în piaţă. Apoi, există, de asemenea, o listă robustă de IPO programate pentru anul viitor“, a mai spus Konieczny.

Administratorul Fon­dului Pro­prietatea, grupul ame­rican Franklin Templeton, este o voce importantă a comunităţii de investiţii internaţionale, datorită reputaţiei lui Mark Mobius, unul dintre pionierii investiţiilor pe pieţe emergente. Franklin Templeton a încercat în ultimii trei ani de când administrează FP să promoveze România ca destinaţie de investiţii, dar nu prea a avut ce promova, deoarece pe bursa de la Bucureşti nu se întâmpla mai nimic. De această dată, listările Nuclearelectrica şi Romgaz ar putea face ca mesajul să fie mai bine recepţionat de investitori.

Franklin Templeton împreună cu brokerii cehi de la Wood şi Bursa de Valori Bucureşti au organizat în luna octombrie un road-show la Londra, „Romanian Day“, în care repre­zentanţii fondurilor străine s-au întâlnit cu manageri ai celor mai importante companii listate pe bursa de la Bucureşti. Săptămâna aceasta, înainte de AGA de la FP, Franklin Templeton a invitat investitorii instituţionali la Bucureşti pentru a le prezenta principalele companii din portofoliul fondului, dar şi pentru o conferinţă la care vor participa premierul Victor Ponta, ministrul energiei Constantin Niţă, ministrul bugetului Liviu Voinea, precum şi reprezentantul FMI la Bucureşti Guillermo Tolosa.

În afara declaraţiilor oficialilor însă, cea mai bună reclamă pentru piaţa de capital din România o reprezintă tranzacţiile derulate aici în ultimele luni.

La listarea Romgaz, investitorii care au subscris în oferta iniţială au putut câştiga între 12% şi 22% în două săptămâni.

De asemenea, indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii listate pe bursa de la Bucureşti, are o creştere de 33,9% în ultimul an, potrivit Bloomberg, com­kparativ cu un avans de 15,5% pentru indicele polonez WIG20 şi o creştere de doar 2,5% pentru indicele BUX al bursei de la Budapesta.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013