ZF, ziarul cu gust de cafea care dă startul fiecărei zile în businessul românesc

Autor: Radu Bostan 18.11.2013

„Simt un gust de cafea“ în fiecare dimineaţă când răsfoiesc paginile din ZF - este modul în care Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, a descris ieri relaţia pe care o are cu Ziarul Financiar. Alături de el, peste 200 de persoane au fost prezente ieri, la sediul Băncii Naţionale a României, pentru a sărbători 15 ani de la prima apariţie a ZF.

Oameni de afaceri, directori şi repre­zentanţi ai autorităţilor au umplut sala care poartă numele lui Mitiţă Con­stan­tinescu, guvernator al băncii cen­trale în perioada 1935-1940, dar cunos­cut şi datorită faptului că a încheiat contracte de publicitate cu cotidianul britanic Financial Times şi alte pu­bli­caţii economice internaţionale, cu sco­pul de a promova România în străi­nă­tate. Acelaşi ţel, dar concentrat pe plan intern, îl are şi Ziarul Financiar, al cărui motto aniversar este „Businessul nos­tru este România“.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale, a deschis festivitatea citind cuvânt cu cuvânt discursul ţinut de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu 15 ani în urmă, la lansarea ZF. Acesta in­sista pe absenţa din România a unei cul­turi de piaţă, a unei culturi financiar-bancare.

„Este remarcabil cât de bine se regăsesc realităţile acelei perioade în ziua de azi şi cât de bine ZF a reflectat evoluţia acestei realităţi în cei 15 ani. Suntem bucuroşi să fim astăzi alături de ZF, să vă transmitem felicitări şi urări de bine în numele consiliului BNR, cu mulţu­mirile că ne sunteţi parteneri în acest program de educare financiar-ban­cară“, a spus Olteanu.

Mişu Negriţoiu, chairman la ING Bank, a arătat că începutul ZF a coincis cu intrarea sa în mediul privat.  „Carie­ra mea a evoluat în paralel cu Ziarul Financiar. Acum 15 ani am intrat şi eu în sectorul privat. ZF nu este numai un ziar, este o instituţie şi a contribuit la formarea instituţiilor private“.

În paralel cu discuţiile din sală, în ho­lul BNR au avut loc mai multe dez­ba­teri transmise în direct pe ZF Live, iar cel care a deschis seria discuţiilor a fost Călin Popescu-Tăriceanu, fost prim-mi­nis­tru al României, omul care şi-a pus sem­nă­tu­ra, în 2005, pe con­tractul de pri­va­­ti­zare a BCR cu grupul austriac Erste.

Fiecare invitat a primit nişte pergamente cu zece întrebări privind evoluţia principalilor indicatori economici în 2018 şi 2028. Participanţii au răspuns la întrebări, iar previziunile au fost legate într-o mapă de piele care i-a fost înmânată de către Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF, lui Bogdan Olteanu, viceguvernatorul  BNR. Mapa va fi depozitată pentru următorii 15 ani într-un seif al BNR, iar în 2028 va fi deschisă pentru a vedea cine a făcut cele mai bune previziuni.

 

„ZF este una din puţinele reuşite remar­cabile în domeniul presei. Mai ales astăzi, când presa scrisă se con­fruntă cu dificultăţi, ZF a reuşit să se im­pună şi să se menţină la un nivel care mie mi se pare demn de remarcat. Infor­maţiile furnizate în ZF întregesc un tablou care mă ajută să navighez în hăţişul economic“, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Rolul de busolă, de ghid, jucat de ZF pe scena economică a fost punctat şi de Dragoş Dinu, cel care a condus pâ­nă în urmă cu câteva săptămâni busi­nessul retailerului de electronice şi electrocasnice Domo.

„Eu lucrez într-o industrie, ştiu tot ce se întâmplă în industria mea, dar ZF-ul are o privire panoramică, mă ajută să-mi completez poza sectorială şi s-o extind la cea globală“, a spus Dinu, afir­mând că şi el îşi începe ziua cu o ca­fea şi cu Ziarul Financiar. Întrebat dacă peste încă 15 ani, în 2028, va mai fi citi­tor de ZF, în condiţiile în care va tre­ce de 60 de ani, Dinu a spus scurt: „Garantat!“.

Într-o sală care a părut neîncăpă­toa­re pentru toţi cei prezenţi, în care au­­dienţa a fost formată în mare parte din şefi de companii, de fonduri de in­ves­­tiţii, dar şi antreprenori, Ziarul Finan­­ciar a reeditat momentul lansării de acum 15 ani, atunci când guverna­torul Mugur Isărescu i-a urat ZF-ului „Vânt bun!”. Şi iată că l-a avut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013