Dumitru Chisăliţă: Toate statele care au încercat să trăiască doar din redevenţe şi taxe au fost nevoite să schimbe politica

Autor: Cătălina Butan 20.11.2013

România are rezerve de gaze pentru o perioadă mai mare de 15 ani. Dar aceste gaze trebuie găsite şi trece o perioadă destul de lungă de la descperirea până la punerea lor în valoare, spune Dumitru Chisăliţă, expert în petrol şi gaze, fost director general al Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat.

Prezent ieri la emisiunea ZF Live, Chisăliţă a arătat că de la gazele obţinute din şisturi se aşteaptă mult, dar ţara ar beneficia cu adevărat, dacă va exista o astfel de ofertă de gaze, doar dacă nu-şi vinde direct resursa, ci „ar roti“ capitalurile.

„Toate statele care au încercat să trăiască doar din redevenţe şi taxe au fost nevoite să schimbe la un moment dat această politică.“ Pentru a găsi soluţia potrivită este nevoie însă de o strategie clară, spune el. „Vorbim despre o viziune la nivelul României, pentru că sectorul energetic face parte dintr-un mecanism, dintr-o rotiţă. Problema este legată de abordarea politică din România.“

Potrivit fostului director al Romgaz, în privinţa rezervelor de gaze de care dispune România există două statistici în momentul de faţă. „O statistică din 2011, publicată pe site-ul Ministerului Economiei, stătea la baza strategiei care s-a dorit a se realiza în acea perioadă, potrivit căreia mai există gaze pentru 10-15 ani. Există o a doua informaţie care a apărut în acest an, ce are ca sursă Agen­ţia Internaţională de Energie, care a dat o cantitate mult mai mare de gaze care ar pu­tea să existe pe teritoriul României, aces­te gaze reunind atât gazele conven­ţio­nale,  cât şi pe cele neconvenţionale (în special ga­zele ex­tra­se din şisturi, dar şi cele de cărbune – n.n.). Lupta pentru descoperirea de noi rezerve de gaze în România se dă atât pen­tru ceea ce numim rezerve conven­ţionale – de pildă explorările făcute de OMV în Marea Neagră – cât şi pentru gazele din şisturi – explorările plănuite de compania Chevron în zonele Vaslui şi Constanţa.