Ghosn: Automobilele electrice rămân un pilon al dezvoltării alianţei Renault-Nissan

Autor: Anca Dumitrescu 20.11.2013

Automobilele electrice vor rămâne un pilon al dezvoltării alianţei Renault-Nissan, chiar dacă vânzările, cu o evoluţie mixtă, au dus la amânarea obiectivelor, a declarat miercuri, la Tokyo, directorul general al alianţei, Carlos Ghosn, transmite AFP.



"Automobilul electric reprezintă unul dintre piloni, nu singurul, dar un pilon al dezvoltării noastre tehnologice. Continuăm să credem că va deveni un element major al industriei auto", a spus Ghosn într-o conferinţă de presă.

Şeful celor două grupuri a făcut declaraţiile la deschiderea salonului auto de la Tokyo.

Vânzările automobilului electric de oraş Leaf, fabricat de Nissan, nu au atins decât 87.000 de unităţi la nivel mondial, la aproape trei ani de la lansarea pe piaţă, chiar dacă producătorul japonez susţine că modelul este cel mai bine vândut la categoria sa.

"Numeroase guverne care s-au angajat să creeze infrastructura necesară, de încărcare a bateriilor, au fost lente în această privinţă, dar fac acest lucru în prezent" a explicat Ghosn.

Renault comercializează deja patru modele electrice, între care maşina de oraş Zoe. Nissan a lansat autoturismul Leaf şi un model utilitar, urmând să introducă pe piaţă alte două modele.

Alianţa avea iniţial obiectivul unor vânzări de 1,5 milioane de vehicule electrice până la sfârşitul anului 2016, dar a fost nevoită să îl amâne.

"Menţinem obiectivul unor vânzări de 1,5 milioane de vehicule, dar realitatea ne obligă să amânăm îndeplinirea acestuia cu doi sau trei ani", a recunoscut Ghosn.

Şeful Renault-Nissan anticipează însă în continuare că până în 2020 vehiculele electrice vor reprezenta 10% din piaţa auto.