CEO-ul Romgaz spune că a cumpărat acţiuni în oferta iniţială, dar pe bursă nu e nicio raportare

Autor: Andrei Chirileasa 21.11.2013

Niciunul dintre directorii Romgaz Mediaş (SNG) nu a fost raportat pe bursă că ar fi cumpărat acţiuni în oferta publică iniţială (IPO) în care statul a vândut 15% din companie sau ulterior, după ce acţiunile au intrat la tranzacţionare. Virgil Metea, directorul general al Romgaz, susţine însă că a cumpărat acţiuni la Romgaz.

Niciun membru al top mana­gementului pro­du­că­torului de gaze naturale Rom­gaz Mediaş, cea mai mare şi mai valoroasă com­panie românească de stat, nu a cum­pă­rat acţiuni în oferta publică iniţială prin care statul a vândut pe bursă 15% din acţiunile companiei, reiese din ra­por­tările sau, mai exact, din lipsa rapor­tă­rilor de pe bursă.

Spre comparaţie, imediat după oferta publică iniţială a Transgaz Me­diaş (TGN), din decembrie 2007, direc­torii companiei au fost raportaţi cu achi­ziţii importante de acţiuni. Patru direc­tori ai Transgaz, printre care direc­torul general şi directorul economic, au cum­părat atunci în IPO acţiuni în valoare de 1,9 milioane de lei.

Astfel, lipsa raportărilor la Romgaz este surprinzătoare. Contactat de Ziarul Financiar, Virgil Metea, care a fost numit în urmă cu câteva luni la con­du­ce­rea companiei, a declarat că a cumpărat acţiuni în IPO. Întrebat de ce nu a fost raportat cu această achiziţie, el a spus că probabil nu intră în categoria investi­to­rilor mari, care trebuie raportaţi. „Am luat cât se putea pe tranşa investitorilor mici“, a spus Metea.