​Templeton a strâns la Bucureşti investitori cu portofolii de 300 de miliarde de euro. Va fi suficient ca să câştige un nou mandat?

Autor: Andrei Chirileasa 21.11.2013

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), cel mai mare fond de investiţii din România, cu active de 3,35 mld. euro, a chemat la Bucureşti 150 de investitori locali şi internaţionali, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Zilelor Analiştilor şi Investitorilor Fondului Proprietatea, eveniment organizat împreună cu firma de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment.

"La eveniment participă peste 150 de investitori instituţionali locali şi din străinătate, cu active în administrare de peste 300 de miliarde de euro, precum şi analişti care urmăresc Fondul. Trebuie subliniat faptul că Fondul Proprietatea a atras de la listarea la BVB peste 1,3 miliarde de euro sub formă de investiţii directe de portofoliu de la investitori instituţionali şi majoritatea sunt prezenţi la acest eveniment", au precizat reprezentanţii Fondului Proprietatea.

Ieri, investitorii au fost plimbaţi la Mediaş, unde au vizitat Romgaz şi Transgaz, două dintre companiile importante din portofoliul FP, iar astăzi s-au reunit la hotelul Radisson Blu din Bucureşti într-o conferinţă cu uşile închise, unde erau invitaţi ca speakeri, printre alţii, premierul Victor Ponta, ministrul energiei Constantin Niţă, ministrul bugetului Liviu Voinea, reprezentantul FMI în România, şeful Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), dar şi şefii celor mai importante companii din portofoliul FP (Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia şi Electrica).

Evenimentul se va închide vineri, 22 noiembrie, după adunarea generală a acţionarilor de la FP, când investitorii pot vizita centrala pe gaze de la Brazi a OMV Petrom. Franklin Templeton speră ca prin aceste evenimente să-i convingă pe acţionarii instituţionali ai FP să-i mai acorde în AGA de vineri un mandat de patru ani (nu de doi ani cum propune Elliott). Actualul mandat al Templeton a început la 30 septembrie 2010 şi expiră la 30 septembrie 2014.

Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a declarat: "Evenimentul Zilele Analiştilor şi Investitorilor reprezintă o oportunitate unică pentru investitori să obţină în doar trei zile o privire de ansamblu asupra României şi să vadă că realitatea la faţa locului este mult mai bună decât percepţia externă. În timpul celor cinci ediţii ale Zilelor Analiştilor şi Investitorilor pe care le-am organizat până acum am reuşit să le arătăm investitorilor unele dintre cele mai importante active din portofoliul Fondului: centrala hidroelectrică Vidraru, centrala hidroelectrică Porţile de Fier, rafinăria şi centrala electrică pe gaze OMV Petrom Brazi, reactoarele nucleare de la Cernavodă, minele de sare ale Salrom, centralele electrice pe bază de cărbuni din Craiova şi Turceni şi, acum, operaţiunile Romgaz şi Transgaz din Mediaş, centrul industriei româneşti a gazelor. Prezenţa record de astăzi subliniază atractivitatea României ca destinaţie de investiţii pentru investitori instituţionali străini şi sperăm că unele companii mari din portofoliu vor beneficia de pe urma expunerii ridicate la investitori, în special înaintea ofertelor publice iniţiale ale acestora."

Din păcate aceste evenimente sunt rezervate doar pentru investitorii instituţionali ai Fondului Proprietatea, în timp ce investitorii individuali nu au acces nici măcar la conferinţă.