Investitorii nu mai sunt la fel de euforici odată cu finalizarea ofertelor statului

Autor: Stefan Musgociu 21.11.2013

Bursa de la Bucureşti a scăzut foarte uşor, cu 0,1%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost asigurată în principal de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, SIF Oltenia şi Erste.

Piaţa a fost pe scă­de­re în prima parte a zilei, însă în a doua ju­mă­tate a şedinţei a început să revină încet spre nivelul de miercuri.

„Odată trecută eu­foria ofertelor pu­blice, se pare că piaţa a reintrat în ciclul normal, inves­ti­torii reîncepând să se agaţe de orice ştire apărută şi să tranzac­ţio­neze în consecinţă. Toto­dată, pe fondul unei lichidităţi scăzute începem să redevenim martorii unor mişcări mai ample ale preţurilor, care transmit doar semnale de incertitudine în rândul investitorilor. Tind să cred că este prematur să abor­dăm o viziune pesimistă şi să anticipăm o mişcare descendentă de durată, ci mai degrabă cred că ne putem poziţiona într-o perioadă în care piaţa aşteaptă un im­puls care să dicteze direcţia“, a declarat Mihai Mureşian, directorul de tran­zac­ţio­nare al Intercapital Invest.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

El a amintit că în ultima perioadă fina­lul de an şi începutul anului următor au fost momente propice pentru in­ves­tiţii. „Din acest punct de vedere cred că este doar o chestiune de timp până când vom re­ve­dea piaţa marcată de opti­mism. Chiar dacă în viitorul apropiat sunt aşteptate eveni­mente care pot avea un impact puternic asupra pre­ţurilor, cum este cazul AGA la Fondul Pro­prie­tatea (pro­gra­mată pentru vineri - n.r.), cred că piaţa per ansamblu va rămâne pe un trend ascendent, iar perioadele actuale sunt doar momente de respiro“, a mai spus brokerul de la Intercapital Invest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creş­tere cu 0,13%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a rămas la nivelul de miercuri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013