Omul care a condus armata privată din umbră a Americii se întoarce acum împotriva guvernului de la Washington. Cine este Erik Prinde, fondatorul Blackwater?

Autor: Mădălina M. 24.11.2013

Fondatorul programului militar american Blackwater, Erik Prince, cunoscut drept creatorul armatei din umbră a SUA, critică guvernul de la Washington într-un volum publicat recent, în care vorbeşte despre războaiele Americii împotriva terorii din Afghanistan şi Iraq, scrie The Wall Street Journal.

Fost combatant în trupele Navy Seals, provenit dintr-o familie bogată, Prince este mâna invizibilă din războaiele împotriva terorii pe care le-a dus America. Compania pe care o conduce s-a ocupat de pregătirea echipelor paramilitare de atac ale Agenţiei Centrale de Informaţii CIA şi a trimis drone de spionaj în Pakistan, în baza unui contract cu guvernul american, prin care primea 2 miliarde de dolari.

Agenţii armatei private Blackwater au fost acuzaţi, printre altele, că au fost implicaţi într-o serie de evenimente tragice şi că acţiunile lor au dus la pierderea a 17 vieţi umane în Iraq, într-o misiune de protecţie a unui angajat al Departamentului de Stat.

În prezent, Prince a renunţat la afacerile care implicau pregătirea armatelor americane pentru lupta împotriva terorismului şi îşi promovează cartea “Luptătorii civili: povestea din interiorul Blackwater şi eroii necunoscuţi ai răzbioului împotriva terorii”, în care prezintă poveşti din interior, menite să clarifice evenimentele înţelese greşit de către populaţie.

Povestea lui Prince începe încă din facultate, când s-a alăturat departamentului local de pompieri voluntari, devenind un scafandru de salvare. După terminarea facultăţii, deşi provenea dintr-o familie bogată, el s-a înrolat în trupele Navy Seals. Prince a părăsit armata după moartea subită a tatălui său şi după diagnosticarea soţiei sale cu cancer la sân şi a decis înfiinţarea unei companii proprii, modeste, care oferea servicii de pregătire militară.

După atacul terorist de la 11 septembrie 2001, afacerea sa a crescut exponenţial. Prince a câştigat numeroase contracte pentru a le asigura securitatea dipomaţilor şi politicienilor în Iraq. De asemenea,
Informaţiile furnizate de Prince în cadrul înţelegerii cu fostul director CIA, Leon Panetta, au ajutat la diminuarea puterii talibanilor şi a reţelei teroriste Al Qaeda. În schimb, Panetta a dezvăluit locaţia bazei secrete de pregătire, care se afla pe proprietatea lui Prince, în Virginia.

De asemenea, compania sa a fost acuzată că agenţii trimişi în misiune de Blackwater au ieşit din sfera atribuţiilor primite şi au acţionat pe cont propriu. Prince neagă aceste acuzaţii, spunând că dimpotrivă, viaţa unor americani ar fi putut fi salvată dacă aceştia nesocoteau instrucţiunile guvernului. El dă exemplu un eveniment petrecut în 2009, la o bază militară din Afghanistan, când un informator iordanian considerat de încredere a pătruns în bază şi a detonat o vestă cu exploziv, ducând la pierderea a zece vieţi. El spune că acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă agenţii lui ar fi încălcat regulile şi l-ar fi verificat înainte de pătrunderea în baza militară.

Activităţile companiei Blackwater s-au diminuat când preşedintele american Barack Obama s-a distanţat în 2009 de politicile de război ale fostului preşedinte, George W. Bush.  Obama a întrerupt legăturile cu Prince, care a vândut compania în 2010 şi s-a mutat în Abu Dhali. El a fost implicat într-o serie de noi controverse, printre care acuzaţia de încălcare a embargoului Naţiunilor Unite asupra armelor în Somalia.

După încetarea legăturilor cu guvernul american, Erik Prince consideră că munca sa i-a adus „satisfacţia” urmăririlor penale motivate politic, proceselor oportuniste şi caricaturizarea intensă din partea presei. Blackwater are una dintre cele mai rele reputaţii în memoria colectivă recentă, spune el.

În prezent, Prince câştigă milioane de dolari dintr-un fond de investiţii, Frontier Resource Group, care operează în mai mult de 12 ţări din Africa. Firma construieşte o rafinărie în Sudanul de Sud, deţine o fabrică de ciment în Republica Democrată Congo şi vizează preluarea sondelor de petrol inactive, distruse de rebelii din Nigeria.