Fondul Proprietatea nu a reuşit să adune cvorum pentru aprobarea reducerii capitalului social

Autor: Andrei Chirileasa 25.11.2013

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) nu au putut lua o hotărâre valabilă privind reducerea capitalului social cu 677 mil. lei (5%), prin scăderea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 lei, din cauză că nici în AGA de vineri şi nici luni, la a doua convocare, nu s-au strâns suficienţi acţionari.

Pentru aprobarea reducerii capitalului social al Fondului Proprietatea este necesar un cvorum de 50% din drepturile de vot. La AGA de vineri au participat acţionari care deţin circa 5,7 miliarde de acţiuni sau 45% din drepturile de vot.

Astfel, chiar dacă acţionarii prezenţi au votat cu o majoritate covârşitoare pentru propunerea de reducere a capitalului social, votul lor este doar informativ şi nu se transpune într-o hotărâre a AGA.

Pentru unii dintre acţionarii fondului, acesta a fost încă un motiv de nemulţumire, deoarece aprobarea reducerii capitalului social le-ar fi adus în conturi încă 5 bani pe acţiune, adică 677 de milioane de lei în total. Ei se întreabă de ce administratorul FP, Franklin Templeton, nu a promovat mai mult această propunere, pen­tru a strânge cvorumul necesar, potrivit unor surse din piaţă.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Reprezentanţii Franklin Templeton le-au explicat acţionarilor prezenţi la AGA că reducerea capitalului social şi distribuirea sumei către acţionari reprezintă o soluţie mai avantajoasă decât plata de dividende, deoarece pentru aceste sume acţionarii nu plătesc impozit, în timp ce dividendele sunt impozitate cu 16%.

Fondul Proprietatea ar putea convoca o nouă AGA în ianuarie, în care să se discute reducerea capitalului social în condiţiile în care presiunea acţionarilor asupra administratorului Franklin Templeton a crescut după AGA de vineri în care s-a votat scurtarea mandatului de administrare viitor de la patru ani la doi ani şi fixarea unor ţinte solicitante de performanţă în noul contract de administrare.

Pentru a reduce discountul dintre preţul acţiunilor şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN) la care se tranzacţionează acţiunile FP, Franklin Templeton a derulat recent o ofertă publică de cumpărare pentru un pachet de 600 de milioane de acţiuni proprii la preţul de un leu. Operaţiunea a fost finalizată săptămâna trecută, când fondul a distribuit şi banii către acţionarii care au participat la ofertă.

Fondul Proprietatea a anunţat ieri că pentru cele 600 de milioane de lei distribuite acţionarilor a mai plătit comisioane în valoare de 9 milioane de lei către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), adică 1,5% din valoarea ofertei, 1,296 milioane de lei către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi 51.000 de lei către Depozitarul Central. Fondul nu a făcut public comisionul plătit intermediarilor ofertei, BCR şi Wood.

În urma ofertei de cumpărare, FP a ajuns să deţină 1,162 mld. acţiuni proprii, respectiv 8,44% din capitalul social. Fondul mai are de răscumpărat circa 150 de milioane de acţiuni în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărări, lansat în primăvara acestui an.

De asemenea, acţionarii FP au mai aprobat în AGA de vineri lansarea unui al treilea program de răscumpărări care vizează un pachet de 252,8 milioane de acţiuni, care va începe după finalizarea programului actual.

Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat ieri la 0,81 lei, ieri, după ce au revenit la tranzacţionare. Tranzacţiile au depăşit 32 mil. lei (7,26 mil. euro). La preţul de 0,81 lei, capitalizarea FP este de 11,16 mld. lei (2,51 mld. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.11.2013