Investitorii au deschis din nou robinetul cu bani. FP, Romgaz şi Petrom rămân principalele ţinte

Autor: Stefan Musgociu 25.11.2013

Bursa a crescut nesemnificativ (0,11% pe indicele BET-C), într-o piaţă unde atenţia investitorilor a fost direcţionată în principal spre acţiunile de regulă lichide, mai mult de trei sferturi din rulaj fiind asigurat de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP), Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP).

„Pentru companiile din categoria blue-chip (acţiunile de regulă lichide - n.red.), cred că interesul este manifestat deopotrivă de investitorii de retail şi de cei instituţionali. Totuşi, investitorii instituţionali se concentrează cu mici excepţii pe titlurile Fondului Proprietatea, OMV Petrom şi Romgaz. Mă aştept ca până la finalul anului piaţa să aibă o tendinţă ascendentă, iar volumele nu cred că vor depăşi 10 mil. euro/zi, fără să luăm în calcul deal-urile. Cred că investitorii vor viza acţiunile companiilor la care se estimează dividende cu randament ridicat“, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Investitorii au transferat în total acţiuni de 61,4 mil. lei (13,8 mil. euro), de 5,5 ori peste rulajul de vineri, de numai 11,1 mil. lei (2,5 mil. euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de luni au fost asigurate de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (32,3 mil. lei), Romgaz (aproape 9,7 mil. lei) şi OMV Petrom (7,1 mil. lei).
Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Băncii Transilvania (2,2 mil. lei), SIF Transilvania (2,1 mil. lei), Transelectrica (1,4 mil. lei), Nuclearelectrica (1,3 mil. lei), SIF Oltenia (1,3 mil. lei) şi Transgaz (1,1 mil. lei).

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Indicele general al bursei, BET-C, a încheiat ziua în creştere cu 0,11%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 0,3% peste ziua de vineri, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor FP, a urcat cu 1,23%.

Titlurile SIF-urilor au crescut cu 1,24% - 2,85%, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.11.2013