Ministrul comerţului din China: Depinde de viteza americanilor când o să ajungă PIB-ul Chinei pe cel al SUA

Autor: Sorin Pâslaru 26.11.2013

Gao Hucheng, ministru al Comerţului din Republica Populară a Chinei, a declarat marţi pentru Ziarul Financiar înainte de deschiderea  Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est că economia chineză o va  întrece pe cea Statelor Unite la nivel al Produsului Intern Brut total după o "lungă" perioadă de timp.

"Depinde de viteza americanilor de acum încolo. Întrebaţi-i pe ei", a spus ministrul Comerţului.
 
PIB-ul Chinei l-a întrecut în 2012 pe cel al Japoniei, ajungând pe locul 2 în lume după SUA, cu o valoare de 8.400 de miliarde de dolari. PIB-ul SUA din 2012 a fost de aproape 15.000 de miliarde de dolari.
 
Despre perspectivele de creştere în următorii ani a economiei chineze a vorbit în deschiderea Forumului şi premierul Chinei, Li Keqiang , care a spus că prosperitatea şi stabiitatea la nivel mondial au nevoie de o Chină în dezvoltare.
 
"La începutul anului 2013 au existat întrebări privind ritmul de creştere al Chinei, dar indicatorii au arătat apoi că suntem în continuare pe drumul cel bun. Trebuie să ajutăm sectorul privat şi să promovăm un echilibru între guvern şi piaţă în continuare. Creşterea trebuie să fie durabilă, echilibrată şi eficientă", a spus Li Keqiang.
 
Premierul Chinei a adăugat că la a treia plenară a Comitetului Central s-a decis consolidarea reformelor iar "creşterea de acum încolo trebuie să fie durabilă, echilibrată şi eficientă.