BNR a aprobat marţi acoperirea obligaţiunilor cu credite garantate

Autor: Ovidiu Tempea 26.11.2013

Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat marţi proiectul de iniţiativă legislativă privind emisiunile de obligaţiuni cu activ suport credite garantate cu ipotecă imobiliară, răspunzând mai multor solicitări ale sistemului bancar, potrivit lui Cristian Ştefan, director în Direcţia Regelementare.



Modificarea legislaţiei privind "covered bonds" reprezintă una dintre obligaţiile asumate în ultima scrisoare suplimentară semnată cu Fondul Monetar Internaţional şi are ca termen de implementare sfârşitul acestui an.

Conducerea BNR a acceptat mai multe solicitări venite din partea băncilor privind modificarea legislaţiei, principala prevedere a viitoarei legislaţii având în vederea posibilitatea utilizării unui singur portofoliu de creanţe care poate susţine mai multe emisiuni de obligaţiuni.

Cristian Ştefan a confirmat că în cadrul portofoliului securitizat pot fi introduse şi credite "Prima Casă", care sunt garantate în proporţie de 50-100% de către stat.

De asemenea, propunerea legislativă clarifică rolului BNR, ASF şi al agentului. Potrivit lui Ştefan, BNR este instituţia care prin intermediul agentului va supraveghea emitentul, conform prospectului, iar ASF avizează prospectul de emisiune.

Noua legislaţie clarifică şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de emitent şi de protofoliu de creanţe.

La întârzieri mai mari de 15 zile pentru serviciul datoriei la un credit inclus în portofoliu restructurat, acel împrumut va fi înlocuit printr-o altă finanţare garantată cu ipotecă imobiliară.

Totodată, BNR a adus clarificări privind situaţia în care emitentul înregistrează dificultăţi.

România este singurul stat din Uniunea Europeană în care nu s-au emis obligaţiuni ipotecare, iar de la începutul acestui an băncile se află în negocieri cu autorităţile de reglementare pentru modificarea legislaţiei în vigoare, care are anumite rigidităţi comparativ cu legislaţia de la nivel european.

Soldul obligaţiunilor ipotecare la nivel eruopean a urcat până la 1.700 de miliarde euro la finele anului trecut, iar cei mai mari emitenţi de obligaţiuni ipotecare sunt Spania, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Suedia.

În cazul celor mai mari emitenţi de obligaţiuni ipotecare ponderea obligaţiunilor ipotecare în volumul creditelor ipotecare variază de la minimum 6% în Olanda la maximum 100% în Danemarca.

Potrivit raportărilor pe luna septembrie privind creditele şi depozitele în profil teritorial, împrumuturile imobiliare pentru populaţie totalizau la finele lunii septembrie circa 40 de miliarde lei, inclusiv creditele din programul "Prima Casă". Din acestea, peste 37,5 miliarde lei reprezintă credite în valută.