Lucian Croitoru, BNR, contrazice teoria ministrului pentru Buget, Liviu Voinea: Nu riscăm deflaţia; creşti impozitele când vrei să stopezi economia

Autor: Ovidiu Tempea 28.11.2013

Deflaţia ar putea fi combătută fiscal doar prin lărgirea deficitelor, şi nu prin majorări de taxe, care afectează atât cererea, cât şi oferta, afirmă Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, arătând că nu există pericolul deflaţiei, iar bugetul este doar expresia echilibrului politic.

 



"Nu sunt la acest moment date care să-mi permită să afirm că există pericolul deflaţiei (...) Seria anticipaţiilor este mult mai stabilă. Dacă ne uităm pe grafice, anticipaţiile se schimbă greu, chiar dacă avem volatilităţi mari care se manifestă în inflaţie. Astfel, dacă inflaţia se va duce sub 1% în prima parte a anului viitor, anticipaţiile nu se vor duce şi ulterior vor trage inflaţia în sus", a spus Croitoru la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR şi ARB.

El a răspuns la o întrebare "teoretică" privind posibilitatea contracarării deflaţiei prin mijloace fiscale.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat recent că majorarea accizei la carburanţi a fost o măsură pentru evitarea deflaţiei, al cărei pericol este mai mare decât cel al unei uşoare creşteri a inflaţiei întrucât din deflaţie nu se iese, generând şomaj şi recesiune

În opinia oficialului BNR, singura soluţie fiscală eficientă pentru contracararea unui eventual fenomen deflaţionist ar fi creşterea defcitului bugetar, care indică populaţiei şi companiilor nevoia de inflaţie a statului şi ancorează anticipaţiile în acest sens.

"În finanţele publice, principala problemă rămâne în continuarea cheltuirea ineficientă. Efortul corect de reformă va fi tot continuarea preocupărilor de îmbunătăţire a cheltuirii fondurilor publice. Ca să cresc taxele pentru a avea cheltuieli ineficiente nu este corect. Şi asta s-a făcut permanent în România, cu două excepţii. În 2010-2011 cheltuielile cu transferurile au crescut mai încet decât cele de capital", a explicat Croitoru.

El a arătat că majorarea impozitelor în general nu stimulează producţia, întrucât impozitarea ajunge la consumatori, care îşi vor restrânge cheltuielile, şi acest lucru se reflectă în final în rata de ocupare a forţei de muncă.

"Creşti impozitele când vrei să stopezi creşterea economică. Dar dacă nu sunt fonduri cheltuite eficient şi mai creşti şi taxele ... Dar un buget este rezultatul unui echilibru politic, şi degeaba vorbim noi acum pentru că ăsta este echilibrul politic. Nu se putea altfel. Dacă aveam alt echilibru politic, aveam alt buget", a afirmat oficialul BNR.

Guvernul a decis în urma negocierilor cu FMI şi CE majorarea accizelor pe carburanţi cu 7 cenţi pe litru începând de anul viitor şi indexarea tuturor accizelor în funcţie de inflaţie, introducerea costrucţiilor speciale în baza de impozitare, creşterea taxelor pe proprietate pentru persoane fizice la discreţia autorităţilor locale şi majorarea redevenţelor pe resurse minerale (altele decât petrolul şi gazele).

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de Guvern.

Şeful statului a opinat că această creştere a accizei va avea impact asupra întregii economii, precizând că tot ce se va da înapoi la pensii şi salarii, va fi "înghiţit" de creşterile de preţuri.

Potrivit preşedintelui, inflaţia va ajunge anul viitor la 3,5%-3,6%.

Deşi este de acord că majorarea accizelor ar putea impacta cu 0,5-0,6 puncte în inflaţia de anul viitor, Lucian Croitoru este convins că BNR are toate pârghiile pentru a menţine inflaţia în intervalul ţintit pentru anul viitor, de 2,5% plus minus un punct procentual.

Prognoza actuală a BNR pentru inflaţia de anul viitor este de 3,1%, fără a lua în calcul impactul majorării impozitelor şi taxelor.

Băsescu a avansat ideea că soluţia corectă pentru a nu majora accizele la combustibili ar fi renunţarea la sumele suplimentare alocate ministerului condus de Liviu Dragnea şi care sunt destinate investiţiilor locale.