Vasilescu: Directorul Supravegherii nu va face parte din echipa de inspectori, controlul de la CEC va fi realizat de "lupi tineri" care nu vor să se compromită

Autor: Ovidiu Tempea 29.11.2013

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR poate fi prieten cu preşedintele CEC, dar este un personaj foarte special, care "n-are mamã, n-are tată", iar controlul de la banca de stat va fi realizat de "lupi tineri" din inspecţie care nu vor să se compromită, afirmă Adrian Vasilescu.



"Inspectorii din BNR care fac inspecţii în bănci pot fi prieteni cu mulţi, dar prietenia e una, iar inspecţia e alta. Asigur opinia publică că inspecţia care va merge la CEC pentru a verifica contractul de credit încheiat cu Ioana Basescu va face controlul la sânge şi va scoate la iveală tot ce e acolo, dacă e ceva", a declarat, la Sinaia, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Pe de altă parte, Vasilescu a arătat că BNR nu va face comentarii şi nu ar avea calitatea să dea publicităţii rezultatul analizei, fiind ţinută de secretul bancar.

Vasilescu a adăugat că şeful Direcţiei Suparveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care este prieten cu preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, nu va face parte din echipa de inspectori şi nici nu are dreptul să intervină în raportul întocmit după controlul de conformitate în ceea ce priveşte creditul acordat Ioanei Băsescu.

"Nicolae Cinteză este un personaj foarte special, n-are mamă, n-are tată. Poate fi prieten cu Gheţea şi cu mulţi din sistemul bancar, dar nu ţine seama de asta. Când se va face control în banca, el va sta în birou, nu va face parte din echipa de control, care este numită prin ordin al guvernatorului BNR. Echipa este formată din lupi tineri, care nu îşi riscă numele şi cariera", a adăugat Vasilescu.

Cinteză a anunţat joi seară că Ministerul Finanţelor Publice a solicitat un control de conformitate la CEC Bank pentru verificarea creditului acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu.

Vasilescu a arătat BNR ar putea adopta o singură măsură dacă s-ar constata nereguli, respectiv provizionarea integrală a creditului de 1 milion de euro contractat de Ioana Băsescu.

Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.

Membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Ioana Băsescu arăta la jumătatea acestei luni că, în septembrie, a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni.

Preşedintele Traian Băsescu declara că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, la 13 noiembrie, că a fost sunat, în urmă cu două-trei săptămâni, de către Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie.

Ulterior, şeful statului a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Chiţoiu, în cursul căreia "l-a avertizat" să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal.