ASF a suspendat activitatea SSIF Harinvest timp de 90 de zile pentru că brokerii nu au avut bani să deconteze mai multe tranzacţii

Ziarul Financiar 01.12.2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a suspendat timp de 90 de zile autorizaţia de funcţionare a societăţii de brokeraj Harinvest din Râmnicu-Vâlcea şi a amendat firma cu 6.770 lei pentru că societatea nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată aferentă decontării din data de 15 noiembrie de la Depozitarul Central, nerespectând prevederile din Codul Depozitarului Central.

Depozitarul Central a folosit recent 500.000 de euro din rezerva Fondului de Garantare pe care îl administrează pentru că societatea de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea nu a avut bani în cont la data decontării să achite mai multe tranzacţii de cumpărare cu acţiuni şi produse structurate, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Altfel spus, brokerul a introdus ordine de cumpărare în piaţă fără însă a avea banii în cont la data decontării, adică la trei zile distanţă de la introducerea ordinelor. Este o situaţie unică pe piaţa de capital în ultimii ani şi trage un semnal de alarmă că există participanţi în piaţă care intră descoperiţi pe bursă.