Piaţa energiei verzi în 2013 prin lupa avocaţilor:accent pe solar, surprize legislative, tranzacţii întrerupte

Autor: Andrei Cîrchelan 03.12.2013

Pentru avocatura de business din România, sectorul energiei regenerabile a fost una dintre cele mai mari provocări ale anului 2013, în contextul în care schema de stimulare a investiţiilor prin certificate verzi a fost modificată în sens negativ, iar investitorii au avut de luat decizii în privinţa continuării proiectelor locale.

„Evoluţia practicii de energie anul acesta a fost una destul de oscilantă. Înainte de modi­ficarea adusă schemei de sprijin, interesul investitorilor pentru sectorul energiei rege­ne­rabile era extrem de ridicat, aceştia încercând să achizi­ţio­neze sau să finanţeze proiecte aflate în diverse stadii de dezvoltare“, a declarat Cosmin Stăvaru, partener al firmei de avocatură Bulboacă & Asociaţii.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern în România prin intermediul unei scheme de certificate verzi. Fiecare producător de energie din surse rege­ne­rabile primeşte gratuit de la transpor­tatorul naţional Transelectrica un număr de cer­tificate verzi pentru energia pe care o produce şi livrează în reţea, respectivele certificate fiind vândute ulterior pe piaţă. Cel mai recent, la prima sesiune de tran­zacţionare din luna noiembrie, un certificat s-a vândut la un preţ de 188,5 lei sau 42 euro pe unitate.