Mii de persoane manifestează la Kiev, în faţa sediului Parlamentului ucrainean

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 03.12.2013

Câteva mii de manifestanţi care susţin o apropiere între Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) înconjurau marţi dimineaţa sediul Parlamentului, la Kiev, unde urmează să fie examinată o moţiune de cenzură a Guvernului, a constatat un jurnalist AFP.

După două zile de la o manifestaţie considerată fără precedent de la "revoluţia portocalie" din 2004, peste 1.000 de persoane au petrecut noaptea în Piaţa Independenţei, reclamând o apropiere de UE şi plecare celor de la putere.

Cele mai multe dintre ele, cărora li s-au alăturat mii de manifestanţi, s-au adunat marţi dimineaţa în jurul sediului Parlamentului, unde se aflau sute de reprezentanţi ai forţelor de ordine.

Unii se îndreptau, de asemenea, către sediul Guvernului, cu scopul de a bloca accesul, aşa cum au procedat luni.

Numeroşi manifestanţi purtau veste de culoarea roşie cu însemne ale partidului de opoziţie Udar al fostului campion mondial la box Vitali Kliciko.

Într-un gest de conciliere faţă de opoziţie, preşedintele Parlamentului Volodimir Rîbak, un apropiat al preşedintelui Viktor Inaukovici, a anunţat că va introduce pe ordinea de zi de marţi problema unui vot de încredere în Guvern, aşa cum solicită opoziţia.

Aproximativ 100.000 de manifestanţi s-au reunit duminică la Kiev, iar alte zeci de mii în alte oraşe din ţară, pentru a protesta faţă de decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord de asociere cu UE.

Este vorba despre o mobilizare fără precedent de la "revoluţia portocalie" din 2004, care a îndepărtat regimul aflat la putere la vremea respectivă şi a adus la conducere prooccidentali.

Confruntări cu poliţia, duminică, s-au soldat cu numeroşi răniţi, inclusiv aproximativ 50 de jurnalişti şi aproximativ 100 de poliţişti.

"Ceea ce se întâmplă prezintă toate semnele unei lovituri de stat", a denunţat luni premierul Mikola Azarov.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a jucat un rol decisiv în decizia Kievului de a nu a semna un acord cu UE, a denunţat luni manifestaţii în Ucraina "pregătite din exterior" şi care "seamănă mai degrabă unui progrom decât unei revoluţii".