Băsescu: Premierul nu a înţeles ce am discutat, el a înţeles că am vorbit despre buget

Autor: Valentina Postelnicu 03.12.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a urmărit declaraţia premierului de după întâlnirea de la Cotroceni, precizând că Victor Ponta nu a înţeles, de fapt, că la întâlnirea cu şeful statului nu s-a discutat despre buget, ci despre acciza la carburant.



"Am fost de acord cu această întâlnire cu speranţa că putem discuta despre creşterea accizei la carburant, pe care eu o consider dăunătoare", a spus Băsescu.

El a amintit că prin acciza mărită la carburant vor fi afectaţi puternic cei cu veniturile cele mai mici şi IMM.

"Părerea mea este că, urmărind declaraţia premierului, premierul nu a înţeles ce am discutat, el a înţeles că am vorbit despre buget", a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că el a vorbit, la întâlnire, despre acciza la carburant.

"Eu nu contest dreptul Guvernului de a face Bugetul, dreptul Parlamentului de a-l aproba", a spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că nici cei din majoritate nu trebuie să pună sub semnul întrebării dreptul său de a retrimite o lege la Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu a comunicat Guvernului că va respinge Legea proiectului de buget şi va sesiza Curtea Constituţională, iar rugămintea Guvernului a fost ca procedura să fie derulată într-un termen rezonabil, dar preşedintele nu a spus "nici da, nici nu", a declarat premierul Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de inflexibilă, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

"Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza CC, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.

Ponta a fost întrebat care a fost poziţia preşedintelui în privinţa memorandumului cu FMI şi CE.

"A spus că nu-l semnează (...) vestea bună pe care mi-a dat-o ministrul Voinea este că a discutat la Comisia Europeană şi dacă avem bugetul votat în condiţiile pe care le-am discutat cu CE, atunci vom primi în continuare acel pop-up de 10%, deci nu vom pierde 30 şi ceva de milioane de euro pe lună. Cu atât mai mult trebuie să votăm cât mai repede bugetul, ca să existe acest pericol nici măcar pentru luna ianuarie. Deci, dacă avem bugetul votat, aşa cum l-am negociat cu reprezentantul CE, nu contează că nu e semnat memorandumul cu FMI", a declarat Ponta.

Potrivit acestuia, "preşedintele vrea să şicaneze foarte mult".

"Poziţia preşedintelui a fost extrem de inflexibilă", a spus Ponta.