Doi foşti miniştri, condamnaţi la închisoare cu executare

Autor: Catalin Lupasteanu 03.12.2013

Instanţa supremă i-a condamnat ieri pe fostul ministru al economiei Codruţ Şereş la şase ani de închisoare cu executare şi pe fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizărilor strategice. De asemenea, consultanţii internaţionali Stamen Stancev şi Vadim Beniatov au primit câte 11 şi, respectiv, 10 ani de închi­soare.

Fostul ministru al Economiei şi co­merţului Codruţ Şereş a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional şi şase ani de închi­soare pentru trădare prin transmitere de secrete, potrivit deciziei instanţei supreme. Judecătorii au comasat pe­dep­sele şi au dispus ca Şereş să o exe­cute pe cea mai grea, de şase ani de în­chi­soare.

Zsolt Nagy, fost ministru al co­municaţiilor şi tehnologiei informaţiei, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional, pedeapsă cu executare.

Consultantul internaţional Vadim Beniatov a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare, pentru spionaj. Stamen Stancev a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, respectiv 11 ani de închisoare pentru spionaj, precum şi patru ani şi zece luni pentru iniţierea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Dacă pedeapsa rămâne definitivă, Stancev va sta în detenţie 11 ani. Procesul „priva­tizărilor strategice“ a început în aprilie 2007, anchetând o serie de fapte cu caracter penal deru­late în perioada 2005 -2006. Acţiunile ilegale au vizat procese precum priva­tizarea Electrica Mun­tenia Sud, vân­zarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom,  privati­zarea sau restructu­rarea unor com­panii precum Romaero sau Avioane Craiova sau Poşta Ro­mână.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.12.2013