România este pe locul 69 în clasamentul privind percepţia corupţiei, mai rău faţă de 2012

Autor: Mediafax 03.12.2013

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC), lansat ieri de Transparency International, clasează România pe locul 69 din 177 de state analizate, cu cinci poziţii mai jos faţă de anul trecut.

Astfel, România a obţinut  anul acesta  43 de puncte, la egalitate cu Kuwait şi Italia. Mai mult de două treimi din cele 177 de ţări incluse în indicele din 2013 au un punctaj sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

În Indicele de Percepţie a Corupţiei 2013, Danemarca şi Noua Zeelandă sunt la egalitate pentru primul loc, cu punctaje de 91, fiind urmate de Finlanda şi Suedia, cu 89 de puncte, şi Norvegia şi Singapore, cu 86 de puncte. La polul opus s-au situat Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia, cu câte opt puncte fiecare.

Scorul obţinut de România este de 43 de puncte din 100, indicând tendinţa descrescătoare înregistrată în acest an. Cu cele 43 de puncte, România se înscrie şi de această dată în plutonul codaş al Uniunii Europene, afirmă Transparency International (TI) România.

„Scorul obţinut de România este expresia dezamăgirii pe care oamenii de afaceri şi experţii o împărtăşesc deopotrivă cu privire la lipsa de rezultate a angajamentelor anticorupţie asumate de clasa politică în timpul campaniei electorale de anul trecut, pe baza cărora au fost exprimate opţiunile electorale. Deşi au fost înregistrate unele îmbună­tăţiri punctuale, inexistenţa unor măsuri anticorupţie sistematice care să genereze rezultate concrete şi sustenabile pe termen mediu şi lung a condus la o pierdere accentuată de credibilitate a angajamentului politic, exprimată şi în cadrul sondajelor şi studiilor care compun Indicele de Percepţiei a Corupţiei“, a precizat TI România.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.12.2013