Primele 15 oraşe, după Bucureşti, incluse în viitoarele trasee de autostradă

Autor: Andreea Neferu 04.12.2013
Guvernul României a publicat marţi un document cu prognozele reţelei de autostrăzi care vor fi finalizate în 2018, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.
 
Proiectul de 15 pagini, criticat dur de opinia publică şi de reprezentanţi din mediul de business, precum Dacia, anunţă, între altele, amânarea finalizării segmentului Sibiu-Piteşti în favoarea rutei Sibiu-Braşov-Ploieşti şi proiecte pentru alte patru tronsoane.
 
Tot până în 2018 guvernul promite că va finaliza mai multe alte autostrăzi, printre care Calafat-Craiova-Piteşti, Piteşti-Râmnicu Vâlcea, Alexandria-Bucureşti, Ploieşti-Galaţi, Braşov-Iaţi-Ungheni, Piatra Neamţ-Roman, Borş-Oradea-Cluj Napoca-Sebeş, Turda-Târgu Mureş. Statul ar urma să construiască în concesiune tronsoanele Suplacu de Barcău-Gilău, Comarnic-Braşov, Comarnic-Ploieşti, respectiv Piteşti-Craiova. Deşi a demarat procedurile de concesiune anul acesta şi pentru inelul de centură sud al Capitalei la standard de autostradă, guvernul nu pomeneşte nimic despre acest tronson în documentul România 100.
 
În proiect este inclusă şi o listă de 16 oraşe, inclusiv Bucureşti care vor fi conectate la autostrăzile prognozate de guvern pentru 2018.