Revoluţie pe bursă: Romgaz şi Nuclearelectrica transformă BET-ul într-un indice al energiei

Autor: Roxana Pricop 04.12.2013

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, are o componenţă puternic dominată de sectorul energetic, semnalizând că România este mai degrabă o destinaţie pentru „vânătorii“ de resurse şi un importator de mărfuri procesate.



Includerea în indicele bursier BET a acţiunilor Romgaz (simbol SNG) şi ale Nuclearelectrica (SNN) din 23 decembrie va transforma principala referinţă a bursei de la Bucureşti într-un indicator puternic dominat de sectorul energetic.

Companiile din industrie vor deveni total absente din indicele BET, deşi generează anual circa 30% din PIB. Pe pieţele mature de capital, indicii bursieri principali au o structură reprezentativă pentru economie. De exemplu, în componenţa indicelui german DAX mai mult de jumătate din companii sunt din industrie, ceea ce reflectă profilul puternic industrial al economiei Germaniei.

La Bucureşti, indicele BET a debutat în 1997 având în componenţă doar companii industriale, precum Dacia, Arctic, Terapia, Oltchim, Policolor, Azomureş, Şantierul Naval Constanţa. Dintre acestea, doar Oltchim mai e pe bursă, dar e în insolvenţă. Restul companiilor au fost cumpărate de grupuri străine şi au fost delistate.
Prin ieşirea producătorului de medicamente Bio­farm din BET, principalul indice al BVB rămâne pentru prima dată fără industrie.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Asta arată că investitorii de pe bursa locală nu au acces la un sector de bază al economiei, iar indicele BET este compus doar din energie (Petrom, Transgaz, Transelectrica, Fondul Pro­prie­tatea, cărora li se vor adăuga Rom­gaz şi Nuclear­elec­trica) şi companii financiare (BRD, Banca Transil­vania, Bursa de Valori Bucu­reşti şi Broker Cluj).

„Ar fi bine să avem acţiuni industriale în indicele BET, din păcate compa­niile industriale listate nu sunt lichide şi nu pot fi incluse în indice, iar marii producători, precum Dacia sau Terapia, nu mai sunt listaţi“, comentează analistul Dragoş Cabat, membru în Comi­tetul indicilor la BVB.

Deşi pe bursă mai sunt companii din industrie, precum producătorul de aluminiu Alro Sla­­tina, pro­ducă­torul de ţevi Artrom, producătorul de componente de avioane Aerostar sau producă­torul de com­ponente auto Compa, acestea nu au lichiditate, din cauza concentrării puternice a acţionariatului, astfel că sunt neinteresante pentru in­ves­­ti­tori. Spre comparaţie, Fondul Proprietatea, Petrom şi Rom­gaz au tranzacţii de câteva milioane de lei pe zi.

„O soluţie pentru creşterea lichidităţii acestor companii ar fi ca managementul lor să fie mai implicat în atragerea de investitori şi creşterea vizibilităţii companiilor în ţară, dar şi pe plan regional prin organizarea de roadshow-uri de promovare“, a spus Lucian Anghel, preşedintele BVB.
 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.