Lupuşor, Baumit: 2013 a fost un an de sacrificiu. România nu a oferit o uşă larg deschisă investiţiilor

Autor: Andreea Neferu 10.12.2013
Laurenţiu Lupuşor, directorul general al producătorului de materiale de construcţii Baumit România, parte a concernului austriac Schmid Industrie Holding, spune că reducerea investiţiilor publice în 2013 a afectat industria construcţiilor, însă în acelaşi timp a adus stabilitate macroeconomică.
 
„Anul 2013 a fost de sacrificiu. Au fost sa­cri­ficate investi­ţiile (statului – n.red.) pen­tru o stabilitate financiară şi fiscală. Nu este neapărat un lucru rău, dar pentru noi, ca jucători în piaţa construcţiilor, nu a fost tocmai un lucru bun. În domeniul investiţiilor România nu a oferit o uşă larg deschisă. Statul a fost parcimonios  în a investi anul acesta, iar resursele financiare au fost orientate către alte obiective“, spune Lupuşor.
 
Cifrele pentru primele nouă luni ale acestui an arată că statul a redus cu 11% cheltuielile de capital, adică investiţiile publice. Astfel, statul a sacrificat investiţiile pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu partenerii externi pentru primele nouă luni, în contextul în care ritmul de creştere al veniturilor bugetare a fost la jumătate faţă de previziunile iniţiale.