Cerealele şi noile capacităţi de producţie din industrie au dus exporturile la un maxim istoric în octombrie, de 4,7 miliarde de euro

Autor: Claudia Medrega 10.12.2013

Exporturile au ajuns în octombrie la o valoare lunară record de 4,7 mld. euro, iar motoarele principale au fost exportul cu cereale, ca şi în lunile precedente, dar şi punerea în funcţiune a unor capacităţi de producţie noi în industria prelucrătoare, spun analiştii.



Recordul precedent la exporturile lunare, de 4,5 mld. euro, a fost atins în iulie 2013. Valoarea lunară a exporturilor a oscilat în ultimii ani între 3 şi 4 mld. euro. În octombrie exporturile au crescut cu 12% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut.

Exportatorii de materii prime agricole prezenţi în România au demarat în ultimii doi ani campanii agresive de export, astfel că mărfurile româneşti au reuşit să-şi facă loc în pieţele din regiune. În perioada iulie-septembrie exporturile de grâu au ajuns la 2 milioane de tone, cea mai mare cantitate din ultimii 7 ani, valoarea fiind de 377,1 mil. euro. Cea mai mare parte a exporturilor de grâu a ajuns în Egipt.

Cumulat pe primele zece luni din 2013 exporturile au ajuns la 41,2 mld. euro, cu 9,2% peste nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut. Importurile au totalizat 45,9 mld. euro, în scădere cu 0,1% în euro comparativ cu valoarea din perioada ianuarie-octombrie 2012.

Evoluţia favorabilă a exporturilor susţine previziunile că exporturile vor rămâne principalul motor pentru creşterea economică, după ce şi în prima jumătate a anului exporturile au susţinut economia. „Performanţa excepţională a exporturilor din luna octombrie (maxim istoric de 4,7 miliarde euro) şi din primele zece luni ale anului (creştere de 9%) se explică prin punerea în funcţiune a unor capacităţti de producţie noi în industria prelucrătoare. Putem spune astfel că investiţiile străine şi româneşti din industrie din anii precedenţi au început să dea roade. În acelasi timp a avut loc şi o reorientare cu succes a exportatorilor către pieţe din afara zonei euro - ţări din spaţiul ex-sovietic, America de Sud, Africa de Nord“, a comentat Eugen Sinca, analist-şef al BCR.

El a arătat că evoluţia foarte bună a agriculturii din această vară a contribuit în mod conjunctural la avansul exporturilor de cereale (Ă8% în primele şapte luni ale anului, până la 800 mil. euro). „Credem însă că strategia corectă a României este impulsionarea exporturilor industriei prelucratoare şi nu livrările de materii prime cu valoare adăugată mică.“

La nivelul întregului an 2013 este posibil să avem o crestere de 8-9% a exporturilor de bunuri, în apropierea unui maxim istoric de 50 mld. euro. Aceasta înseamnă că şi avansul economic ar putea depăşi estimările noastre iniţiale şi s-ar putea situa la 3% în 2013, apreciază Sinca.

Pe de altă parte, România este cu mult în urma altor ţări din regiune din punctul de vedere al exporturilor pe locuitor - Bulgaria are exporturi de bunuri de 2.800 de euro, Polonia de 3.700 de euro, Ungaria de 8.100 de euro, în timp ce România este la numai 2.400 de euro.

Deficitul balanţei comerciale a fost în octombrie de 643 mil. euro, mai mic cu 467 mil. euro decât cel înregistrat în aceeaşi lună din 2012. Pe ansamblul primelor zece luni deficitul comercial a fost de 4,8 mld. euro, mai mic cu 3,52 mld. euro decât cel înregistrat în primele zece luni din 2012.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2013