Discrepanţe uriaşe între veniturile executivilor din SUA şi salariile medii din companiile pe care le conduc

Autor: Radu Racu 11.12.2013
Subiectul discrepanţei dintre remuneraţiile de la vârful companiilor şi cele ale unui angajat mediu au revenit săptămâna aceasta în atenţia presei de peste ocean, după publicarea unei liste cu veniturile orare ale unor executivi de top de la câteva dintre cele mai mari corporaţii americane.
 
Bloggerii de la Business Insider au preluat un tabel publicat de portalul financiar NerdWallet, conform căruia diferenţa dintre veniturile de la vârf şi salariile medii ale unor companii ca McDonald's este de peste o mie de ori mai mare.
 
Cel mai mare venit orar, conform NerdWallet, este de 9.637 de dolari (echivalentul a peste 31.000 de lei la cursul BNR de miercuri) şi este câştigat de directorul executiv al reţelei de cafenele Starbucks. Spre comparaţie, salariul mediu orar pe companie este de 8,79 dolari (echivalentul a 28 de lei), de 1096 de ori mai mic. Conform NerdWallet, un angajat Starbucks cu salariu mediu trebuie să facă ore suplimentare însumând trei luni şi jumătate fără oprire pentru a egala salariul orar al CEO-ului.
 
Ecartul cel mai mare între câştiguri se găseşte la McDonald's, unde CEO-ul câştigă 9.247 de dolari pe oră, de 1.196 de ori mai mult decât salariul mediu pe companie.Pentru a egala venitul orar, un angajat mediu trebuie să muncească aproape patru luni de ore suplimentare neîntrerupte.
 
Remuneraţiile orare ale executivilor de top au fost calculate prin împărţirea pachetului salarial anual la 60 de ore pe săptămână, cu 50 de săptămâni într-un an.