Paradoxul cartofului: fermierii au recoltat cu o treime mai mult, dar preţurile s-au dublat faţă de sezonul trecut

Autor: Gabriel Razi 12.12.2013

Fermierii români au recoltat în această vară şi în toamnă 3,1 milioane de tone de cartofi, în creştere cu 28% faţă de sezonul anterior, dar majorarea cantităţii disponibile în piaţă nu s-a văzut şi în scă­de­rea preţurilor. Paradoxal, dacă în 2012 pre­ţul mediu al unui kilogram de cartofi a fost 1,1 lei, în primele opt luni ale anului cotaţia aproape că s-a dublat, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor Eurostat şi ale Ministerului Agriculturii (MADR).

„Una dintre explicaţii este că producţia europeană este mai mică, dar şi faptul că anul trecut a fost extrem de slab. Produ­cătorii au mers în pierdere pentru că toate costurile - îngrăşămintele sau pesti­cidele - sunt la nivel european, dar subvenţiile sunt şi de patru ori mai mici“, a explicat Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România, principala orga­nizaţie a fermierilor din această piaţă.

Producţia locală de cartofi este o afacere care a adus în ultimii patru ani în medie un miliard de euro în economie, dar produ­cătorii au acuzat an de an presiunea impor­tu­rilor, dar şi scăderea suprafeţelor pe fon­dul lipsei de seminţe şi al unei pieţe frag­mentate şi deconectate parţial de pro-cesatori şi de jucătorii din retailul modern.

Pe piaţa europeană a producţiei de cartofi, România este al cincilea jucător în spatele Germaniei, Poloniei, Olandei şi Marii Britanii, potrivit datelor Eurostat.