Neperformantele apasă mai greu băncile mici: rata creditelor cu probleme urcă la 23%

Autor: Claudia Medrega 13.12.2013
Rata creditelor neperformante în­registrată de băncile mici din sistem a urcat mai rapid decât în cazul in­stituţiilor de credit de talie medie şi mare, de la aproximativ 17% la sfârşitul anului 2012 la 23% în septembrie 2013, depăşind şi media pe sistem, potrivit datelor băncii centrale. În categoria băncilor mici se încadrează 20 de jucători, cu o cotă de piaţă sub 1%.
 
La nivelul întregului sistem bancar rata împrumuturilor neperformante a ajuns în septembrie la 21,6%.  În cazul băncilor mari rata neperformantelor a crescut de la 18% la finele anului trecut la 21,5% în luna septembrie din acest an. Şase bănci sunt incluse în categoria băncilor mari, având peste 5% cotă de piaţă.
 
„Băncile mai mari poate au avut o putere de negociere mai bună, ceea ce le-a permis accesul la clienţi cu un model de business mai solid, la firme mari care au avut, în general, o per­formanţă mai bună. Firmele mai mari au avut acces la finanţări su­plimentare în momentele critice, au avut garanţii mai mari. În plus, companiilor mari le-a fost mai uşor să atace pieţe noi“, a comentat Vlad Muscalu, analistul-şef al ING Bank.
 
WikiZF: Profilul companiei ING Bank
 
Tendinţa a fost în ultimii ani de deteriorare a portofoliilor de credite, vizibil mai rapidă decât pe alte pieţe din regiune, astfel că ponderea creditelor neperformante în total împru­mu­turi a fost pe un trend con­tinuu ascen­dent. Cu un nivel al cre­di­telor neper­for­mante de peste 20%, România a fost considerată una dintre pieţele cu cel mai mare risc de credit din regiune.