Isărescu: Toată economia este un covor peste care a fost o secetă, s-a făcut o pojghiţă, stă lichiditatea deasupra, dar nu vrea să intre în economie

Autor: Raluca Ghinea 12.12.2013

Banca centrală este pregătită să reducă anul viitor nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, precum şi pentru pasivele în valută, dar piaţa are în acest moment un exces de lichiditate de 2 miliarde de euro, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 "Pe piaţa monetară din România, Banca Naţională face ce nu face de regulă o banca centrală: lansăm lichiditate în piaţă. Media de lichiditate este de două miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toată economia este un covor peste care a fost o secetă, s-a făcut o pojghiţă, stă lichiditatea deasupra, dar nu vrea să intre în economie", a spus Isărescu, la seminarul "România Investiţiilor. România Dezvoltării", organizat la banca centrală, şi unde participă premierul Victor Ponta şi mai mulţi miniştri din cabinet, precum Dan Şova, Liviu Voinea, Daniel Constantin şi Eugen Orlando Teodorovici.

Guvernatorul a pornit de la constatarea că opinia publică ajunge să gândească, influenţată de mass-media, că singurul lucru care lipseşte din economie sunt banii, idee pe care a combatut-o prin cifrele privind lichiditatea din piaţă.

El a arătat că banca centrală a introdus RMO la pasivele în valută în perioada 2006-2008 pentru a descuraja creditul în valută, într-o perioadă în care "creştea ca nebunul", în special pe partea împrumuturilor negarantate pentru persoanele fizice, unde erau dinamici de 80%.

De la începutul crizei, BNR a redus rezerva minimă obligatorie în euro de la 40% la 20% nivelul RMO pentru euro.

"Suntem gata s-o reducem în continuare, anul viitor. Mai avem RMO în lei, de 15%, vrem s-o reducem, dar avem pe piaţa monetară un exces de lichiditate de opt miliarde de lei. La RMO în lei vrem s-o reducem anul viitor, mai sunt şi pe acolo vreo 16 miliarde de lei, adica patru miliarde de euro", a spus Isărescu.