Globus la Univers/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 13.12.2013

Colecţia Globus a Editurii Univers este o colecţie în format de buzunar, a debutat în 1974 şi a fost continuată până în 1993. Au apărut în ea titluri celebre: Adolfo Bioy Casares – „Celălalt labirint” şi „Dormind la soare”, Romain Gary – „Clar de femeie”, John Steinbeck – „Păşunile raiului”, Christa Wolf – „Trei povestiri neverosimile”, Gabriel García Marquez – „Fantastica şi trista poveste a candidei Erendira şi a nesăbuitei sale bunici”, Grazia Deledda – „Trestii în vânt”, Cees Nooteboom – „Ritualuri. Cavalerul e mort”, David Garnett – „Femeia-vulpe”. În 2010 colecţia a fost relansată cu o nouă copertă.  Prezentăm cele mai recente titluri.



Ricardo Guiraldes – Poveşti de moarte şi sânge urmate de Aventuri groteşti  şi Trilogie creştină. Traducere din limba spaniolă de Dan Munteanu Colan.

Ricardo Güiraldes ( 1886-1927) s-a născut într-o familie înstărită: tatăl său, care a fost pentru o vreme primar al oraşului Buenos Aires, era un om educat şi cult, interesat de artă, care i-a transmis fiului său înclinaţiile artistice şi pasiunea pentru literatură. Familia sa a petrecut patru ani la Paris, iar la vârsta de şase ani Ricardo vorbea fluent franceză, spaniolă şi germană. În anii adolescenţei a început să scrie povestiri şi să picteze. Susţinător al literaturii de avangardă, în 1924 a înfiinţat revista literară Proa, împreună cu scriitorii Brandán Caraffa, Jorge Luis Borges şi Pablo Rojas Paz. Stilul povestirilor lui Güiraldes, lipsit de înflorituri şi de redundanţă şi la fel de puternic precum personajele pe care le descrie, aminteşte uneori de al prozei lui Borges. Datorită acestor povestiri şi al romanului său Don Segundo Sobra, Ricardo Güiraldes este considerat printre cei mai importanţi scriitori argentinieni din prima jumătate a secolului al XX-lea.

 

Ibrahim Altun – Epidemia romantică. Traducere din limba trurcă de Sunia Iliaz Kucukbicaci. İbrahim Altun (n. 1969) a absolvit Facultatea de limbă şi literatură japoneză în cadrul Universităţii din Ankara. Este traducător de ficţiune japoneză, scriitor de romane, nuvele şi scenarii. Şi-a adaptat pentru marele ecran romanul Fierbinte, ecranizat de Abdullah Oğuz în 2008. Printre cărţile cele mai importante ale acestui autor, care a fost comparat de presa literară din Turcia cu Bukowski, Kafka şi Dostoievski, se numără: Camera arhitectului, Epidemia romantică, Târfa şi escrocul. Epidemia romantică este povestea obsedantă a unei copilării marcate de lipsa dragostei materne, o carte despre dorinţă violentă, nefericire şi moarte.