Pe culmile muzicii: pianista Alexandra Dariescu/ de Paul Angelescu, Elena Băgescu

Autori: Paul Angelescu , Elena Băgescu 12.12.2013

Dragostea pentru pian si o mare pasiune pentru munca au dus in fata publicului lumii o extraordinara pianista romanca. Acasa, Alexandra Dariescu s-a indragostit de pian la 7 ani.

Pest tot in lume melomanii ii iubesc interpretarile. Alexandra ne povesteste despre drumul ei cu multa bucurie si cu dragoste, desi printre randuri tot ea vorbeste despre sacrificii si ore de repetitii care incepeau inaintea zorilor.

Intotdeauna e mandra sa se prezinte cunoscatorilor, publicului, ca romanca. Si intotdeauna spune ca un concert reusit, o scena cucerita, e parte a Romaniei pe care ea o face.

„Dariescu este profund impresionanta” - The Sunday Times
„Muzica ei este reconfortanta, rafinata si superb balansata” - BBC Music Magazine
„Alexandra a dat publicul pe spate, este un talent pur” - Financial Times

Alexandra Dariescu si-a inceput carierea profesionista la celebra Carnagie Hall in New York, fara sa aiba insa propriul pian pe care sa exerseze. „Daca n-ai pian, nu esti pianist. Inainte mergeam si stateam la coada. Ca de obicei. Toata viata mea am stat la coada la sali de studiu.  Acasa, in Iasi ma sculam la 4 dimineata si mergeam la conservator ca sa studiez inainte sa inceapa orele la 8.”

Asa si-a inceput Alexandra Dariescu cariera de pianist concertist. Pana la 28 de ani a cantat deja pe patru continente si a ridicat in picioare cele mai rafinate si dificile audiente din lume. „Pentru mine, cel mai frumos este momentul cand ajung sa cant pe scena. Asta-i cea mai mare bucurie, probabil mult mai mare decat ar fi sa castig la loto. Fiecare are valorile lui proprii. Pentru mine conteaza sufletul unui om, faptul de a canta pe o scena foarte mare si de a avea un concert reusit.”

Visul i s-a implinit in iunie, cand a devenit prima pianista din Romania care a cantat la Royal Albert Hall, acompaniata de Filarmonica Regala Britanica. Pe aceeasi scena au urcat de-a lungul anilor de la Wagner, Verdi sau Rachmaninov, pana la The Beatles, Frank Sinatra si Jay Z. Acolo, iesanca Alexandra Dariescu a interpretat Bethoveen in fata familiei, a prietenilor si a altor 6.000 de persoane, intr-un spectacol cu casa inchisa. „Bineinteles ca in viata in oricarui artist stii unde vrei sa ajungi, dar niciodata nu stii cand vei ajunge acolo. Si asta-i frumusetea muzicii. Tot timpul aspiri la o perfectiune la care nu ajungi niciodata. Pentru ca daca ai fi multumit cu tine insuti nu mai ai spatiu de imbunatatit.”

Pe Alexandra am intalnit-o intr-un cartier select din Londra. Era oaspetele de onoare la aniversarea a 500 de ani de la infiintarea scolii in care a invatat in Marea Britanie.

Oriunde concerteaza, inainte de fiecare piesa, comunica cu publicul. Pentru ea e important sa le spuna cateva cuvinte despre compozitor, isi doreste ca cei prezenti sa inteleaga mai bine piesa. „A fost emotia publicului pe care l-am simtit in fiecare clipa cu mine ceea ce este foarte important pentru fiecare artist in momentul in care este pe scena sa creeze o legatura cu publicul.”

S-a mutat din Iasi in Regatul Unit, in timpul liceului, dupa ce a primit o bursa de studiu de 30.000 de lire.

 

La 7 ani ani, mama ei, de profesie invatatoare, i-a facut cunostinta cu pianul. „M-am indragostit de pian inca de la inceput. Pur si simplu nu mai voiam sa ies afara la joaca cu alti copii. In clasa a V-a, ai mei hotarasera ca mergem la mare in vacanta si eu am zis nu: eu stau acasa si studiez.” Dupa liceu a mai primit doua burse de cate 100.000 de lire fiecare, prima de la conservatorul din Manchester, iar a doua pentru un masterat la Londra. „Le-am dat CV-ul, tot dosarul, si au spus bursa integrala pe 4 ani. A fost incredibil. Toata munca aia si toata pasiunea cu care am investit in pian au dat foarte multe rezultate.”

Insa cel mai important premiu l-a castigat in Elvetia: banii din care si-a cumparat primul pian. Data i-a ramas bine intiparita in minte memorie.

Calatoreste peste tot in lume, dar are putin timp sa se bucure de locurile unde ajunge. Nimic nu se compara insa cu fericirea de pe scena.

Craciunul si Anul Nou si le petrece tot pe scena. „La mine era cel mai frumos ca eu eram pe scena... Nu trebuie neaparat sa fie la ora 10 sau la ora 12.”

Desi stapaneste pianul cu maiestrie, iar camera de filmat de abia poate sa tina pasul cu degetele pe clape, inca exerseaza inainte de fiecare concert cate 8 ore pe zi. „De fiecare data sa descoperi ceva nou. Si asta e la muzica. Desi canti aceeasi piesa de mai multe ori, de 20 de ori, traiesti cu ea toata viata si de fiecare data cand o canti in public este diferita.”

In 2012, Alexandra a semnat un contract cu o casa de discuri si a lansat si primul sau album, primit foarte bine de presa britanica, care l-a clasat intre primele 10 ale anului. In viata a invatat ca fiecare detaliu conteaza. Pentru ca ales sa cante preludii, iar tema preludiilor lui Schopin este ploaia, s-a gandit ca poza de pe coperta sa fie o interpretare moderna a tabloului lui Renoir - Umbrelele.

Pentru talentul, determinarea, dar mai ales pentru atitudinea pozitiva pe care o are fata de orice provocare, anul acesta a fost desemnata Women of The Future.

Si peste tot pe unde se duce se mandreste ca vine din Romania.

Face asta inca de cand era mica. La liceu si-a convins profesorii sa ne viziteze tara. Unul dintre ei a ajuns la Petrosani si a fost incantat.

Va continua sa promoveze Romania, acum in alte cercuri, mult mai influente. Anul acesta, romanca Alexandra Dariescu a fost desemnata Women of the Future, un premiu primit doar de cele mai promitatoare tinere femei din Marea Britanie. A fost la concurenta cu stilista lui Beyonce si a Angelinei Jolie, dar si cu o tanara producatoare de succes care a lansat mai multe documentare in Anglia.

Munceste de cand se stie pentru visul ei: sa cante pe cele mai mari scene din lume. Interpreteaza cu mainile, dar mai ales cu inima. Asta o face fericita. Dupa ani de sacrificii, succesul a venit. Umbla acum prin toata lumea si se mandreste cu locul de unde a inceput totul: din Romania.