Economia mondială va înregistra în 2014 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii ani

Autor: Bogdan Cojocaru 12.12.2013

Economia mondială va creşte anul viitor cu cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, de cel puţin 3,4%, pro­pul­sată mai ales de Statele Unite şi ajutată de revenirea zonei euro din recesiune şi de stabilizarea Chinei, po­trivit estimărilor Deutsche Bank, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, unele dintre cele mai mari bănci din lume.

Analiştii celor trei bănci au calculat că anul acesta economia lumii va avansa cu mai puţin de 3%. Ei notează că în 2014 prin creşterea economiei se va re­marca în mod special Marea Britanie, în timp ce Japonia riscă să întunece perspectivele cu o încetinire la mijlocul anului după creşterea taxelor pe valoarea adăugată în aprilie, scrie Bloomberg. „Până acum a fost o creştere dificilă, dar anul viitor ar putea aduce o schimbare importantă: tranziţia spre o revenire mai sigură, mai solidă şi mai rezistentă“, a afirmat Joachim Fels, analist al băncii americane Morgan Stanley. Îmbunătăţirea ar trebui să încurajeze investitorii în acţiuni şi să-i descurajeze pe cei care cumpără obligaţiuni.
 

Urmează un an bun pentru burse şi slab pentru investitorii în obligaţiuni

Analiştii de la Goldman Sachs estimează că indicele bursier american Standard & Poor’s 500 va urca de la 1.780 de puncte miercuri la 1.900 de punte la sfârşitul anului viitor. De asemenea, ei anticipează că yieldurile bonurilor americane de trezorerie cu scadenţa la 10 ani, de referinţă pentru costurile de finanţare ale ţării, vor creşte de la 2,85% la 3,25%.

Un element important al scenariului optimist este capacitatea Rezervei Federale americane şi a celorlalte mari bănci centrale de a proteja revenirea economiilor cu bani ieftini şi de a convinge investitorii să nu majoreze prematur costurile de finanţare. Preşedintele Fed Ben Bernanke a pus pe jar pieţele din întreaga lume în mai când a sugerat că ar putea începe să reducă anul acesta programul prin care achiziţionează în fiecare lună active de 85 de miliarde de dolari pentru a alimenta cu lichidităţi economia. „Dar niciuna dintre băncile centrale nu se va opune activ unei creşteri economice mai rapide, dacă vor avea noroc să se ajungă la aceasta“, consideră Neal Soss, economist şef la Credit Suisse.
 

Statele Unite şi China vor lua avânt

Peter Hooper, analist al Deutsche Bank şi fost oficial al Fed, notează că economia SUA, cea mai mare din lume, va căpăta avânt anul viitor, după ce anul acesta a fost frânată de creşterea taxelor salariale şi de reducerea cheltuielilor guvernului.

Relansarea pieţei locuinţelor şi cheltuielile mai mari ale populaţiei vor accelera creşterea economiei la peste 3% anul viitor, de la mai puţin de 2% anul acesta. „Statele Unite sunt cumva un motor al creşterii“ economiei mondiale în 2014, a spus Hooper.

În privinţa Chinei, analiştii de la Deutsche Bank consideră că potenţialul de creştere îi este subestimat şi de aceea mizează pentru anul viitor pe un avans mai mare decât cele înaintate de majoritatea „meteoro­logilor“ economici, scrie CNBC. Cei mai mulţi analişti anticipează un avans de 7,5% al economiei chinezeşti în 2014, dar banca germană ia în considerare o creştere mai puternică, de 8,6%.

Unul dintre cele mai puternice impulsuri de creştere va veni de la cererea mai mare pentru exporturile chinezeşti, iar altul de la dereglementarea care urmează ambiţioaselor reforme economice şi sociale anunţate în toamnă.

Marea Britanie se remarcă deja prin viteza relansării economice după ce în urmă cu doar jumătate de an se vorbea despre reintrarea în recesiune. Acum, analiştii Camerei Britanice de Comerţ anticipează că ritmul de creştere al economiei va depăşi la jumătatea anului viitor nivelul maxim de dinaintea recesiunii. Potrivit camerei, PIB-ul va avansa cu 2,7% în 2014. Proiecţia anterioară prevedea o creştere de 2,2%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.12.2013