ASF a împărţit amenzi de 618.500 de lei în cazul Harinvest. Celor trei persoane implicate li s-a interzis să mai activeze pe piaţă

Autor: Adrian Cojocar 16.12.2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară (fosta CNVM), a decis astăzi să retragă autorizaţia de funcţionare a firmei de brokeraj Harinvest în urma plângerilor din partea clienţilor cu privire la lipsa de acţiuni şi bani din conturile proprii, paguba fiind evaluată în primă fază la 5,2 mil. lei şi a aplicat amenzi în acest caz care totalizează 618.500 de lei.

Cea mai mare amendă a fost aplicată chiar firmei de brokeraj Harinvest, care se ridică la 338.500 de lei, respectiv 5% din cifra de afaceri a societăţii.

Trader-ul Maria Voinea, care ar fi realizat tranzacţiile neautorizate cu acţiunile din conturile clienţilor Harinvest, a primit o amendă de 100.000 de lei şi i s-a interzis să mai activeze pe piaţa de capital timp de cinci ani de zile.

Aceeaşi interdicţie a fost aplicată şi directoarei Harinvest, Maria Florica Boghiţoi, care era responsabilă de controlul respectivelor tranzacţii, şi care a primit totodată o amendă de 50.000 de lei.

Un alt director al Harinvest, Carmen Cecilia Pîrvuceanu, a fost amendat cu 30.000 de lei şi i-a fost retrasă autorizaţia timp de trei ani de zile, în timp ce Ana Maria Belu, conducător la societatea de brokeraj, a primit o sancţiune de 10.000 de lei.

Cu amenzi de câte 30.000 de lei au fost sancţionaţi şi cei trei administratori ai societăţii, respectiv Lungu Veronel, Antonescu Ion şi Ilie Mihail.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară a iniţiat demersuri pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificării unor fapte care sunt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenţii) drept infracţiuni. ASF a demarat, de asemenea, o analiză internă pentru evaluarea modului în care a funcţionat supravegherea în cadrul sectorului de instrumente şi investiţii financiare în cazul Harinvest. Cazul Harinvest validează suplimentar un demers intern al ASF demarat după înfiinţarea Autorităţii, de a evalua activitatea de conformare în întregul sistem al pieţei de capital. Evaluarea priveşte operatorii de piaţă, alte instituţii ale pieţei de capital şi ASF”, spun reprezentanţii ASF într-un comunicat.