RA-APPS intră pe deficit, după ce a ignorat sfaturile consultanţilor

Autor: Thomas Dinca 16.12.2013

Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat, care a început în acest an procedura de vânzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă la un preţ cu 30% mai mic, în pofida avertizărilor repetate ale consultanţilor imobiliari, şi-a revizuit din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări.

Aceasta este a doua revizuire în scădere a încasărilor RA-APPS, după cea operată anul trecut, din nou pe fondul licitaţiilor eşuate. Astfel, pentru acest an, regia estima venituri din vânzarea de imobile de 193,5 mil. lei, dar bugetul rec­ti­ficat, aprobat de guvern, indică acum încasări de doar 42 mil. lei, de aproape cinci ori mai puţin faţă prognoza iniţială.

Aceasta în condiţiile în care RA-APPS a început procedura de vânzare a imobilelor prin negociere directă, deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea indi­viduală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un câştig mai bun pentru stat. Mai mult, RA-APPS a intrat acum şi în deficit, cu venituri totale de 277,6 mil. lei (faţă de 449,1 mil. lei anticipat iniţial) şi cheltuieli totale de 349,6 mil. lei, ajungând astfel la o pierdere de aproape 72 mil. lei (peste 16 mil. euro), deşi miza pe profit.

Anul trecut, guvernul a revizuit, de asemenea, în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 mil. lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 mil. lei, pe fondul licitaţiilor eşuate, cele mai multe din lipsă de oferte.

Un document oficial prezentat însă de Mediafax în primăvara acestui an a indicat că şi această nouă ţintă a fost ratată la mare distanţă şi că vânzarea nu a decurs conform aşteptărilor, RA-APPS reuşind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiţii, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 mil. lei, din care 7,98 mil. lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi, cu un câştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 mil. euro - 1 miliard euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.12.2013