Concluziile comisiei de anchetă la CEC: „Creditul Ioanei Băsescu nu este preferenţial, poate personalizat“

Autor: Valentina Postelincu 18.12.2013

Preşedintele Comisiei de buget din Senat, care a făcut ancheta privind activitatea CEC Bank, a declarat ieri despre creditul de un million de euro luat de Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, că a respectat procedurile bancare, dar că poate fi discutat la nivel de moralitate.

Întrebat dacă în urma anchetei se poate spune că Ioana Băsescu a luat un credit preferenţial de la CEC, Cos­min Nicula a declarat că acest lucru poate fi discutat la nivel de moralitate. „În rest, acel contract a fost luat în condiţii de respectare a procedurilor bancare, discuţiile politice pot duce în direcţia de moralitate“, a comentat Cosmin Nicula. El a adăugat că se referă şi la discuţiile venite de la preşedintele Traian Băsescu.

Senatorul PSD Viorel Arcaş a declarat, la rândul său, că „este singurul credit, la valoarea res­pectivă (mai mare de un milion de euro – n. red.), dat unei persoane fizice“.

„Aici putem să ne gândim la un anumit aspect de moralitate. Nu este vorba de un credit pre­ferenţial, poate perso­nalizat“, a spus Arcaş.

Senatorul UDMR Akos Mora a declarat că im­portante nu sunt cre­ditele, ci ca CEC să devină în viitor acea bancă care să implementeze ceea ce doreşte guvernul, şi anu­me o creştere eco­no­mică şi să vină în sprijinul IMM-urilor. El a mai spus că recomandările comisiei se referă la majorarea capitalului CEC, care să permită fonduri proprii mai multe, tocmai pentru creşterea creditării şi a părţii de depunere.

„Am recomandat foarte clar îmbunătăţirea sistemului informatic al CEC“, a mai spus senatorul UDMR , membru în Comisia de buget-finanţe. Raportul comisiei senatoriale de buget privind activitatea CEC Bank a fost depus ieri la Biroul Permanent al Senatului, preşedintele comisiei Cosmin Nicula făcând declaraţii contradictorii cu privire la confidenţialitatea acestui document.

Nicula a declarat iniţial că nu poate da detalii privind concluziile raportului de anchetă, acestea urmând a fi prezentate presei de către Biroul Permanent al Senatului.

„Nu pot să vă spun date cu caracter confidenţial, aceste date cu caracter confidenţial sunt depuse la caseta de informaţii secrete a Senatului, iar membrii Biroului Permanent care au ORNISS le pot studia acolo“, a anunţat Nicula. Întrebat de ce comisia parlamentară a introdus aceste date cu caracter confidenţial în raport, Cosmin Nicula s-a contrazis: „Ce date cu caracter confidenţial am spus că am introdus? Nu am spus asta“.

Raportul comisiei senatoriale de buget privind activitatea CEC Bank a fost depus ieri la Biroul Permanent al Senatului, preşedintele comisiei Cosmin Nicula făcând declaraţii contradictorii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013